Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει οικονομική υστέρηση σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει να συνεχίσει την κοινή έκδοση χρέους για να ενισχύσει την παραγωγικότητά της και να βελτιώσει την ασφάλειά της, όπως προειδοποιεί ο Μάριο Ντράγκι στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του, κάνοντας λόγο για «υπαρξιακό πρόβλημα».
Η Ένωση χρειάζεται μεγαλύτερο συντονισμό στην βιομηχανική πολιτική, πιο γρήγορες αποφάσεις και μαζικές επενδύσεις, εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι σε οικονομικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης από την πανδημία, η ΕΕ πρέπει «να συνεχίσει την έκδοση εργαλείων κοινού χρέους για να χρηματοδοτήσει κοινά επενδυτικά προγράμματα, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και της ασφάλειας», αναφέρει ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός στην εισαγωγή της 400σέλιδης έκθεσής του, τονίζοντας το οικονομικό «χάσμα» που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ.
Η ΕΕ χρειάζεται επενδύσεις της τάξης των 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ, ποσό σημαντικά υψηλότερο από το 1%-2% του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Οι επενδυτικές ανάγκες είναι τεράστιες», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη «δραστικής αλλαγής» στην ευρωπαϊκή πολιτική, παρουσίασε κάποιες από τις «170 προτάσεις» του.
Ωστόσο, η ιδέα της κοινής έκδοσης χρέους παραμένει «κόκκινη γραμμή» για πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης, ιδιαίτερα τη Γερμανία, που ανησυχούν ότι θα υπερχρεωθούν για να καλύψουν τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού νότου. Ο Μάριο Ντράγκι αναγνωρίζει ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς τις κατάλληλες πολιτικές και θεσμικές συνθήκες.
Προτείνει επίσης την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για την προώθηση της καινοτομίας μέσω της δημιουργίας μιας πραγματικής «Ένωσης αγορών κεφαλαίων».
«Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα ανά κάτοικο έχει διπλασιαστεί σχεδόν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την Ευρώπη από το 2000», προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην έκθεση που συνέταξε κατόπιν αιτήματος της προέδρου της Κομισιόν.
Τα πορίσματα της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι θα αποτελέσουν οδηγό για τη δράση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η ΕΕ βρίσκεται σε φάση οικονομικής στασιμότητας για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, με τις επιδόσεις της στην ανάκαμψη από την πανδημική κρίση να είναι κατώτερες των ΗΠΑ, όπως είχε συμβεί και με την οικονομική κρίση του 2008.
Η οικονομική καθυστέρηση αποδίδεται κυρίως στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγικότητας στην Ευρώπη, γεγονός που αποτελεί απειλή για το κοινωνικό της μοντέλο, προειδοποιεί ο Ντράγκι.
«Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να γίνει παραγωγικότερη, θα είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε επιλογές. Δεν θα μπορούμε ταυτόχρονα να έχουμε ηγετική θέση στον τομέα των νέων τεχνολογιών, να είμαστε υπόδειγμα κλιματικής υπευθυνότητας και ανεξάρτητος παράγοντας στην διεθνή σκηνή. Δεν θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω ορισμένες έως και το σύνολο των φιλοδοξιών μας. Πρόκειται για μία υπαρξιακή πρόκληση».