Νέα δεδομένα φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο κρίσιμο θέμα της παράτασης του φορολογικού ελέγχου πέρα από την πενταετία, όταν υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες που στηρίζουν υποψίες για εικονικές συναλλαγές.
Με αφορμή προσφυγή επιχειρηματία, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η παράταση της παραγραφής από 5 σε 10 χρόνια λόγω νέων πληροφοριών από το εξωτερικό δεν ήταν δικαιολογημένη, «κόντρα» στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Συγκεκριμένα, η φορολογική αρχή είχε ήδη πληροφορίες για εικονικές συναλλαγές της επιχείρησης εντός της πενταετούς παραγραφής, αλλά κατέθεσε νέο αίτημα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής μετά την πάροδο της πενταετίας.
Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι τα στοιχεία που προέκυψαν από το νέο αίτημα δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιμήκυνση της παραγραφής σε 10 έτη. Το σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής πρέπει να έχουν αποκτηθεί εντός της πενταετίας και όχι μετά από αυτήν, ώστε να μην παραβιάζεται η αρχή της ασφάλειας δικαίου.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η παράταση της παραγραφής από 5 σε 10 χρόνια ισχύει μόνο για πληροφορίες που προέρχονται από το εξωτερικό και για τις οποίες η φορολογική αρχή δεν είχε προηγουμένως πρόσβαση. Όμως, όλα τα αιτήματα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής πρέπει να υποβάλλονται εντός της πενταετίας.
Το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι εάν προκύψουν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν υπερβάλλον εισόδημα από αυτό που δηλώθηκε, τότε η παραγραφή επεκτείνεται σε 10 χρόνια. Αυτά τα στοιχεία, όπως δεδομένα από ξένες τράπεζες, πρέπει να είναι προσβάσιμα μόνο μέσω της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι τα στοιχεία από ελληνικές τράπεζες δεν θεωρούνται συμπληρωματικά και δεν δικαιολογούν την παράταση της παραγραφής.
Η διάρκεια της παραγραφής αυξάνεται σε 15 χρόνια για φορολογουμένους που δεν έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενώ για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ισχύει 3ετής παραγραφή αντί για 5ετή.