Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί ρύθμιση για ανώτατο όριο στα φιλοδωρήματα, κάτω από το οποίο δεν θα υπόκεινται σε κρατήσεις, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου να φορολογούνται ως μισθός τα πουρμπουάρ. Σχεδιάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει και πρόστιμα σε εργοδότες που προσπαθήσουν να μειώσουν τους μισθούς και να αυξήσουν τα φιλοδωρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές έως το ποσό των 3.600 ευρώ τον χρόνο ή 300 ευρώ τον μήνα. Η διάταξη θα ορίζει επίσης ότι το ποσό από τα φιλοδωρήματα που απαλλάσσεται από τις κρατήσεις δεν θα ξεπερνά το 30% του ονομαστικού μισθού.
Για να αποτραπούν καταχρηστικές πρακτικές, αν παρατηρηθεί μείωση μισθού με παράλληλη αύξηση φιλοδωρημάτων, ο εργοδότης θα υποχρεώνεται να καταβάλει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελματιών, Γιώργος Κουράσης, «το φιλοδώρημα αποδίδεται από τον πελάτη ως αναγνώριση της υπηρεσίας και δεν πρέπει να παρακρατείται από την επιχείρηση. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να καταγραφεί ως πρόσθετο έσοδο της επιχείρησης, αλλιώς πρόκειται για παράβαση».
Η διασύνδεση των POS με ταμειακές μηχανές και η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, ενσωματώνοντας φιλοδωρήματα, έφεραν το ζήτημα της φορολόγησης αυτών των αποδοχών στο προσκήνιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εργαζόμενοι προτιμούν τα μετρητά στο χέρι και όχι το ηλεκτρονικό φιλοδώρημα.
Πάντως, φιλοδωρήματα άνω των 3.600 ευρώ ετησίως θα υπόκεινται κανονικά σε φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις και θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό δώρων και επιδομάτων.