Το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση «εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για τους δημόσιους υπαλλήλους, την οικογένεια και τους νέους» παρουσιάστηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με τον Κωστή Χατζηδάκη να αναφέρεται στα επτά μέτρα που περιλαμβάνονται. Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση χθες και αναμένεται να ψηφιστεί πριν τη λήξη της συνόδου της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είχαν αύξηση εδώ και 14 χρόνια, θα έχουν οφέλη που υπερβαίνουν ακόμα και έναν μισθό, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει την αύξηση των επιδομάτων για τις παραμεθόριες περιοχές και την αύξηση του επιδόματος για ειδικές συνθήκες εργασίας. Τα μέλη ΔΕΠ θα λάβουν επιπλέον αναδρομική αύξηση 10%, ενώ θα αυξηθούν οι αποζημιώσεις για διανυκτερεύσεις εκτός της έδρας τους και οι χιλιομετρικές αποζημιώσεις από 15 σε 20 λεπτά ανά λίτρο.
Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου περιλαμβάνει:
- Αύξηση 30% στα επιδόματα για τις παραμεθόριες περιοχές
- Αύξηση στο επίδομα για ειδικές συνθήκες εργασίας
- Αναδρομική αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ κατά 10%
- Αύξηση των δαπανών για διανυκτερεύσεις και χιλιομετρικές αποζημιώσεις
Η έκπτωση φόρου για γονείς με παιδιά θα αυξηθεί κατά 90 ευρώ ετησίως και κατά 220 ευρώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά.
Αναλυτικά, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται:
- Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οφέλη που ανέρχονται σε 77 εκατομμύρια ευρώ για περισσότερους από 700.000 φορολογούμενους. Επιπλέον, με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος για αμοιβές και συντάξεις οικογενειών με ένα ή περισσότερα τέκνα.
- Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά 8%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2014, όταν ξεκίνησε η χορήγηση αυτής της επιδότησης.
- Επέκταση του μέτρου Market Pass για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), ενώ ταυτόχρονα θα θεσπιστεί η κάρτα “Youth pass” για νέους που φτάνουν στην ενηλικίωση, με κόστος 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
- Μόνιμη απαλλαγή από συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων για 600.000 πρώην δικαιούχους του Ειδικού Κοινωνικού Απολαβαίνοντος Συντάξεων (ΕΚΑΣ).
- Μείωση του φόρου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 10% για τα ασφαλισμένα σπίτια που καλύπτονται για φυσικές καταστροφές, με κόστος περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η εφαρμογή της μείωσης θα ξεκινήσει το 2024 με βάση τις ασφαλιστικές συμβάσεις του 2023.
- Ενσωμάτωση διάταξης για την κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει ως πολιτικός “Αη-Βασίλης” και θα δώσει μόνο τα χρήματα που έχει προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και του προϋπολογισμού.
Το κόστος για τα βασικά μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος ανέρχεται σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ από το 2024 και μετά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χάρης Θεοχάρης, αναφορικά με την παράταση του Market Pass έως τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Το όριο για τις οικογένειες με 6 παιδιά και άνω δεν υπάρχει, ενώ το όριο για τους φιλοξενούμενους παραμένει. Οι αιτήσεις για την παράταση του Market Pass θα βασίζονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις που περιλαμβάνουν τα εισοδήματα του 2022.
Ο Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες στην έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις. Οι επωφελούμενοι από αυτό το μέτρο ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με περίπου 7,5 εκατομμύρια μέλη.