Η κετογονική δίαιτα, γνωστή και ως “keto diet,” έχει προκαλέσει ενδιαφέρον ως πιθανό εργαλείο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism από το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), η κετογονική δίαιτα μπορεί να αυξήσει τα υπεροξείδια λιπιδίων στο αίμα, τα οποία εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα μέσω της σιδηρόπτωσης (ferroptosis), μιας μορφής κυτταρικού θανάτου που εξαρτάται από το σίδηρο.
Ωστόσο, από την ίδια μελέτη προκύπτει πως η κετογονική δίαιτα μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες και κινδύνους. Σε πειράματα πάνω σε ποντίκια με καρκίνο, παρατηρήθηκε καχεξία, μια μεταβολική διαταραχή που σχετίζεται με ανορεξία, προοδευτική απώλεια βάρους και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν πως μια διατροφική θεραπεία που βασίζεται μόνο στην κετογονική δίαιτα ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματική για όλες τις περιπτώσεις καρκίνου. Μια λύση για την αντιμετώπιση της καχεξίας ήταν ο συνδυασμός της κετογονικής δίαιτας με τη λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων, που βοήθησε να συρρικνωθούν οι όγκοι καρκίνου και να βελτιωθεί η κατάσταση των ποντικιών.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι μελέτες αυτές διεξήχθησαν σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους. Οι ερευνητές εξετάζουν περαιτέρω το θέμα και αναζητούν ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις για τη χρήση της κετογονικής δίαιτας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του καρκίνου.
Σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ένα πολύπλοκο θέμα και απαιτεί πολλαπλές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων των κλασικών θεραπειών όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία, καθώς και της διατροφής, για να επιτευχθεί ο βέλτιστος δυνατός έλεγχος και θεραπεία της νόσου.