Σε μια σημαντική και ενθαρρυντική πρωτοβουλία προχωρά η Δυτική Αυστραλία, προσφέροντας ελπίδα και στήριξη στον ανδρικό πληθυσμό που συχνά παραμελούμε ως κοινωνία. Η Ραχ Μακ (Rach Mac), διευθύντρια και ιδρύτρια της δομής “Broken Crayons Still Colour”, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει χρήματα με στόχο τη δημιουργία του πρώτου καταφυγίου για άνδρες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Πρόκειται για μια απόφαση που αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο της κοινωνικής πρόνοιας στην περιοχή, παρέχοντας ένα ασφαλές καταφύγιο σε άνδρες και τα παιδιά τους που βιώνουν βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχαν διαθέσιμα καταφύγια και δομές φιλοξενίας για άνδρες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Αυστραλία. Οι άνδρες αυτοί, αντιμετωπίζοντας έναν διπλό στιγματισμό – από τη μια ως θύματα και από την άλλη λόγω του φύλου τους – δεν έχουν που να στραφούν για βοήθεια και προστασία. Η Μακ, αναγνωρίζοντας το κενό αυτό στην κοινωνική πρόνοια, έχει δεσμευτεί να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο όπου οι άνδρες και τα παιδιά τους μπορούν να βρουν την αναγκαία υποστήριξη και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μακριά από τη βία.
Παράλληλα, η δράση αυτή συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την ενδοοικογενειακή βία, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνο οι άνδρες οι θύτες αλλά και οι γυναίκες μπορούν να είναι υπεύθυνες για τέτοιες πράξεις βίας. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια, γίνεται ένα βήμα προς την αναγνώριση και κατανόηση του γεγονότος ότι η βία δεν έχει φύλο και ότι όλα τα θύματα αξίζουν ίση προστασία και υποστήριξη.
Το χρονικό μιας ανδρικής κακοποίησης
Η απόφαση για τη δημιουργία ενός καταφυγίου για άνδρες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας πυροδοτήθηκε από την υπόθεση του Σοουν*. Ο ίδιος είχε καταγγείλει αρκετές φορές στις αστυνομικές αρχές ότι η σύζυγός του γινόταν όλο και πιο καταχρηστική και επιθετική προς αυτόν και τα παιδιά τους, κατηγορώντας τον ακόμη και για απιστία.
Οι κρίσεις ζήλιας και οργής αυξάνονταν, καθώς και οι σωματικές επιθέσεις που δεχόταν στο σπίτι του στο Περθ. Συχνά, η σύζυγός του τού πετούσε αντικείμενα και τον χτυπούσε. Μια φορά μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, η γυναίκα του έσπασε στο κεφάλι του ένα γυάλινο βραβείο που είχε λάβει ως αναγνώριση για τη δουλειά. Σε μια άλλη επίθεση που δέχτηκε, η σύζυγός του τον μαχαίρωσε με ένα ψαλίδι, όπως αποδείχτηκε και από τις εξετάσεις που προσκόμισε στις αρχές.
Ο ίδιος εμφανίστηκε στην αστυνομία με γρατσουνιές και μώλωπες, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τα παιδιά του, στα οποία φέρεται η σύζυγός του να είχε επιτεθεί και να του είχε απειλήσει να του πάρει και να τον αποξενώσει.
Ο Σόουν ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία αρνήθηκε να πάρει στα σοβαρά την υπόθεσή του επειδή ο ίδιος είναι μεγαλόσωμος άνδρας και η γυναίκα του μικροκαμωμένη. Μη αντέχοντας τη συστηματική του κακοποίηση, απευθύνθηκε στο ίδρυμα για την ενδοοικογενειακή βία Broken Crayons Still Colour, το οποίο λειτουργεί με δωρεές και συγκέντρωση κεφαλαίων τα τελευταία τρία χρόνια. Η Ραχ Μακ ανέλαβε προσωπικά την υπόθεση του Σόουν.
«Μου είπε: «Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια και δεν αντέχω άλλο. Κακομεταχειρίζεται τα παιδιά. Δεν ξέρω τι να κάνω. Είμαι τόσο ταπεινωμένος».
Οι δυο τους σκεφτήκαν ένα σχέδιο ώστε ο Σόουν να δραπετεύσει με τα παιδιά του ενώ η γυναίκα του βρισκόταν σε ένα ραντεβού για νύχια.
«Τον πήρα με τα παιδιά του και τους μετέφερα κατευθείαν στο οικογενειακό δικαστήριο για να λάβουμε την προσωρινή αποκλειστική επιμέλεια», είπε η Μακ.
Η ίδια ασχολείται τα τελευταία χρόνια με κακοποιημένες γυναίκες. Ωστόσο, αποφάσισε να ανοίξει ένα ασφαλές καταφύγιο για άνδρες, καθώς πολλά θύματα την προσέγγισαν τα τελευταία χρόνια ζητώντας βοήθεια.
«Στατιστικά, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά πιο συχνά από τους άνδρες. Όμως και οι άνδρες υφίστανται ενδοοικογενειακή βία», τόνισε η Μακ. «Και συχνά είναι το στίγμα που συνδέεται με αυτό – ότι υποτίθεται ότι είσαι ο σκληρός τύπος – που τους εμποδίζει να καταγγείλουν την κακοποίησή τους».
Οι στατιστικές του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας για την περίοδο 2021-22 αναφέρουν ότι 1 στους 18 άνδρες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από νυν ή προηγούμενο σύντροφο, ενώ τουλάχιστον 1 στους 7 είχε βιώσει συναισθηματική κακοποίηση.
Φόβος για ψευδείς καταγγελίες και γονεϊκή αποξένωση
Η Μακ ανέδειξε το ζήτημα για το οποίο πρέπει να υπάρξει δημόσιος διάλογος σχετικά με τη βία και την κακοποίηση που δέχονται οι άνδρες. Τόνισε πως οι άνδρες φοβούνταν το ίδιο με τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τις κακοποιητικές σχέσεις επειδή φοβούνται πως θα χάσουν τα παιδιά τους και συνήθως δεν έχουν πού να πάνε.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι πολλοί άνδρες ήταν θύματα ψευδών μηνύσεων που οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.
«Περνάω πολύ χρόνο στο δικαστήριο με θύματα, αλλά ο αριθμός των ψευδών μηνύσεων κακοποίησης εναντίον ανδρών είναι απλά απίστευτος», είπε.
Η Μακ είπε ότι είχε δει άνδρες να προσπαθούν απελπισμένα να αμυνθούν από διάφορες μορφές βίας που δέχονται από την σύντροφό τους. Θυμάται μια περίπτωση όπου ένας άνδρας την κάλεσε απελπισμένος για βοήθεια.
«Με είχε καλέσει στο τηλέφωνο και είπε: «Ντρέπομαι πολύ. Ντρέπομαι τόσο πολύ. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι λέω σε άλλη γυναίκα τι μου κάνει η γυναίκα μου!» και του απάντησα ότι δεν είχε κάτι να ντραπεί».
Ο άντρας της είπε ότι παρά το γεγονός ότι ήταν δάσκαλος με καλό μισθό, δεν μπορούσε να αφήσει την κακοποιήτρια σύζυγό του επειδή πλήρωνε για την υποθήκη τους και εκείνη έλεγχε όλα τα οικονομικά τους.
Η Μακ είπε ότι είδε πάρα πολλές περιπτώσεις συναισθηματικής κακοποίησης προς άντρες όσες και σωματική. Μάλιστα ανέφερε την υπόθεση μιας γυναίκας που χρησιμοποίησε make up για να φαίνεται ότι ο σύζυγός της την είχε χτυπήσει πριν τραβήξει φωτογραφίες και απειλήσει ότι θα πάει στην αστυνομία.
Η Μακ έχει ήδη συγκεντρώσει 30.000$ για το καταφύγιο ανδρών και ελπίζει να συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη ώστε ανοίξει το καταφύγιο το συντομότερο δυνατό.
«Χρειαζόμαστε απλώς ανθρώπους να αρχίσουν να παίρνουν αυτό το θέμα στα σοβαρά», τόνισε.
*Το όνομα του Σόουν έχει αλλάξει για την προσωπική του προστασία από ενδεχόμενες επιθέσεις φεμινιστριών.