Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν μια καινοτόμο, μη επεμβατική συσκευή για τη διέγερση του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να διακόπτει τα νευρικά σήματα που ευθύνονται για τον χρόνιο πόνο. Αν και ο πόνος λειτουργεί ως μηχανισμός αυτοσυντήρησης του σώματος, προειδοποιώντας για πιθανή ή υφιστάμενη βλάβη, ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ανώμαλη λειτουργία αυτών των σημάτων.
Για παράδειγμα, εσφαλμένα νευρικά σήματα που ξεκινούν από τον εγκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν λανθασμένες ειδοποιήσεις σχετικά με τραυματισμούς που έχουν ήδη επουλωθεί ή ακόμα και ακρωτηριασμένα άκρα. Παρότι τα φάρμακα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο, συχνά συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες, όπως ο εθισμός.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα πιστεύουν ότι η νέα συσκευή τους, η οποία ονομάζεται «Diadem», θα μπορούσε να προσφέρει μια αποτελεσματική μη επεμβατική επιλογή για ασθενείς που επιζητούν εναλλακτικές θεραπείες.
Το Diadem χρησιμοποιεί κύματα υπερήχων χαμηλής έντασης για να διεγείρει βαθιές περιοχές του εγκεφάλου, διαταράσσοντας τα εσφαλμένα σήματα που προκαλούν χρόνιο πόνο. Σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή με 20 ασθενείς με χρόνιο πόνο, η συσκευή έδειξε άμεση και ουσιαστική μείωση των συμπτωμάτων.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε δύο συνεδρίες των 40 λεπτών, με την ομάδα να λαμβάνει είτε πραγματική είτε εικονική διέγερση μέσω υπερήχων. Σχεδόν το 60% όσων έλαβαν τη θεραπεία ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου.
«Δεν αναμέναμε τόσο θετικά και άμεσα αποτελέσματα με μία μόνο συνεδρία», δήλωσε ο Τόμας Ρις, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσκευή δρα ρυθμίζοντας άμεσα τη δραστηριότητα συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυκλωμάτων. Παρόλο που υπάρχουν άλλες μέθοδοι για την τροποποίηση των εγκεφαλικών κυκλωμάτων, αυτές δεν μπορούν να φτάσουν στις εγκεφαλικές δομές του πρόσθιου φλοιού που σχετίζονται με την αντίληψη του πόνου.
Σε αυτήν τη μελέτη, οι επιστήμονες επίσης προσαρμόσαν τους πομπούς υπερήχων της συσκευής για να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ηχητικά κύματα αντανακλώνται από το κρανίο.
«Η ενεργή διέγερση κατά μέσο όρο μείωσε τον πόνο κατά 60% αμέσως μετά την πρώτη συνεδρία», σημειώνεται στη μελέτη, τονίζοντας ότι τα ηχητικά κύματα ήταν καλά ανεκτά χωρίς να προκύψουν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Επειδή η παρούσα μελέτη περιλάμβανε μόνο έναν μικρό αριθμό ασθενών, οι ερευνητές σκοπεύουν να διεξάγουν μεγαλύτερη κλίμακα δοκιμές για να καθορίσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της συσκευής μακροπρόθεσμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Pain».