Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι συνδεδεμένη με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ».
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα τριών μακροχρόνιων αμερικανικών μελετών παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένων 192.000 συμμετεχόντων χωρίς ιστορικό διαβήτη, καρδιακής νόσου ή καρκίνου.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες οποιουδήποτε τύπου σοκολάτας εβδομαδιαίως παρουσίασαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν σοκολάτα. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είχε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο, με μείωση του κινδύνου κατά 21%.
Στην αντίθετη περίπτωση, η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αντιθέτως, συσχετίστηκε με αύξηση του σωματικού βάρους, που είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του νοσήματος.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μέση κατανάλωση σοκολάτας από τους συμμετέχοντες ήταν σχετικά χαμηλή, οπότε τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για άτομα με υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.