Οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Κίνας, που θεωρούνταν άλλοτε «συμμάχοι παντός καιρού», φαίνεται ότι βρίσκονται σε μια τεταμένη φάση. Αυτή η αλλαγή στη δυναμική της σχέσης τους μπορεί να οφείλεται σε πολιτικές, οικονομικές ή γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις δύο χώρες.
Ένας από τους λόγους που μπορεί να εξηγεί την τεταμένη σχέση ανάμεσα σε Πακιστάν και Κίνα είναι η αύξηση της κινεζικής οικονομικής επιρροής στην περιοχή. Η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά σε υποδομές και έργα στο Πακιστάν, κάτι που μπορεί να έχει δημιουργήσει ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο χώρες.
Επιπλέον, η παρουσία της Κίνας στην περιοχή μπορεί να έχει αναστατώσει τη γεωπολιτική ισορροπία στο Νότιο Ασία, προκαλώντας ανησυχίες και αντιδράσεις από το Πακιστάν.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, όπως η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ, μπορεί επίσης να επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Κίνας, καθώς και τη γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή.
Η υπομονή της Κίνας φαίνεται να εξαντλείται. Η έλλειψη προόδου στην καταστολή πακιστανικών επιθέσεων κατά των πολιτών και των υποδομών του έχει οδηγήσει σε ασυνήθιστα αιχμηρά σχόλια από το Πεκίνο. Τους τελευταίους μήνες, η κινεζική κυβέρνηση έχει εκφράσει ρητά ανησυχίες σχετικά με την αδυναμία του Πακιστάν να παρέχει επαρκή προστασία.
Παρ’ όλα αυτά, παραμένει σημαντικό το γεγονός ότι το Πακιστάν και η Κίνα συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία, η αμυντική συνεργασία και η πολιτική. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η συνεργασία παρά τις τεταμένες σχέσεις που ενδέχεται να υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η Κίνα φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια των πολιτών της στο Πακιστάν, κυρίως λόγω επαναλαμβανόμενων επιθέσεων στην επαρχία του Μπαλουχιστάν. Οι αποσχιστικές ομάδες που ευθύνονται για αυτές τις επιθέσεις θεωρούν τις κινεζικές επενδύσεις εκμεταλλευτικές και κατηγορούν την Κίνα για παραμέληση των τοπικών κοινοτήτων.