Η διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκομιδή ελιάς και να παράγει ελαιόλαδο για κοινωνικούς σκοπούς, έχοντας συγκεντρώσει περίπου 1.100 κιλά ελιάς από ελαιόδενδρα σε διάφορα σημεία της πόλης. Η διαδικασία παραγωγής του λαδιού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ελαιοτριβείο «Αφοι Λέμπερου» στην Επανομή, που προσέφερε τη διαδικασία δωρεάν.
Το παραγόμενο ελαιόλαδο χαρακτηρίστηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως «εξαιρετικά παρθένο» και βιολογικό, με οξύτητα 0,80. Έγιναν αναλύσεις από τον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, ενώ η επιτυχημένη δράση πρόκειται να επαναληφθεί και του χρόνου.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Διαμαντάκης, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή αναζητούνται «νονοί» για το λάδι, προτάσεις για την ονομασία του και σχεδιασμό ετικέτας που θα συνδυάζει το προϊόν με την πόλη. Ο στόχος είναι να αποκτήσει το ελαιόλαδο μια ταυτότητα που θα αντικατοπτρίζει τη Θεσσαλονίκη και την προέλευσή του.