Μετά την επίσκεψη στο Κάιρο και τη συνάντηση με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που περιλάμβανε και την τριμερή διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις διπλωματικές του επαφές με έναν ακόμη σημαντικό παίκτη της ευρύτερης περιοχής. Ο πρωθυπουργός ταξίδευσε στην Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας για να συμμετάσχει στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας (Saudi-Hellenic Strategic Partnership Council), επιδιώκοντας την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.
Η σύσταση του Συμβουλίου είχε συμφωνηθεί το 2022 κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Αθήνα. Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη αυτού του είδους ανάμεσα στην Ελλάδα και μια χώρα της Μέσης Ανατολής. Το Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει επιτροπές ανά τομείς συνεργασίας υπό την προεδρία αρμόδιων υπουργών, αναμένεται να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η πολιτική, η άμυνα, οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
Ανάμεσα στα πιο φιλόδοξα έργα που σχεδιάζονται από τις δύο χώρες είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς δεδομένων East to Med Data Corridor (EMC), που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου δεδομένων από τη Μέση Ανατολή και την Ασία προς την Ευρώπη. Παράλληλα, συζητείται η δημιουργία καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, εδραιώνοντας τη χώρα μας ως ενεργειακό κόμβο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται από επτά υπουργούς, οι οποίοι θα υπογράψουν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας με τους Σαουδάραβες ομολόγους τους. Στην αποστολή συμμετέχουν οι:
- Γιώργος Γεραπετρίτης (Υπουργός Εξωτερικών)
- Νίκος Δένδιας (Υπουργός Εθνικής Άμυνας)
- Θεόδωρος Σκυλακάκης (Υπουργός Οικονομικών)
- Τάκης Θεοδωρικάκος (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
- Λίνα Μενδώνη (Υπουργός Πολιτισμού)
- Όλγα Κεφαλογιάννη (Υπουργός Τουρισμού)
- Γιάννης Βρούτσης (Υπουργός Εργασίας).
Επιπλέον, παρόντες θα είναι οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, ενισχύοντας τις συνομιλίες και τις διμερείς επαφές.
Η συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ειδικά στη Συρία, που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα. Η Σαουδική Αραβία θεωρείται σταθερός και σημαντικός εταίρος στην περιοχή, με ρόλο-κλειδί στον Κόλπο. Από την άλλη, η Ελλάδα προβάλλει ως πύλη προς την Ευρώπη για επενδύσεις, εμπόριο και ενέργεια, γεγονός που εκτιμάται ιδιαίτερα από το Ριάντ.
Η στρατηγική σχέση των δύο χωρών έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλίες όπως η αποστολή συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία για την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας. Η κίνηση αυτή, που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τη Σαουδική πλευρά, αποτέλεσε σημείο καμπής στις διμερείς σχέσεις. Επιπλέον, ο συντονισμός των δύο χωρών τον περασμένο Αύγουστο για την ασφαλή απομάκρυνση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου “Sounion” από την Ερυθρά Θάλασσα, έδειξε την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας τους.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλ Ούλα επιβεβαιώνει την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαμόρφωση ισχυρών συμμαχιών σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων. Το στρατηγικό όραμα για την Ελλάδα ως “γέφυρα” μεταξύ Ανατολής και Δύσης ενισχύεται με κάθε νέα πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη ως ενεργειακού και εμπορικού κόμβου.