Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφηκε, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση για την ίδρυση του δικτύου Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων (ΔΗΜΩΣ). Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, εστιάζοντας σε περιοχές με έντονες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.
Το δίκτυο θα περιλαμβάνει 22 σχολεία: 11 Γυμνάσια και 11 Γενικά Λύκεια.
Στόχος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών ευκαιριών που θα βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλότερης ποιότητας εκπαίδευση.
Τα σχολεία που επιλέγονται βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ή οικονομικές δυσκολίες.
Το Ίδρυμα Ωνάση δεσμεύτηκε να επενδύσει 160 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 12ετίας.
Η χρηματοδότηση θα καλύψει την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων.
Τα πρώτα έξι αναβαθμισμένα σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025.
Η σύμβαση πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Αναλυτικά, η ομιλία του πρωθυπουργού:
“Κύριε Πρόεδρε και αγαπητά μέλη της Διοίκησης του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Υπουργέ, κα Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι,
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, κ. Πρόεδρε, για την απόφαση του Ιδρύματος να προχωρήσει σε μία τόσο σημαντική δωρεά μακράς πνοής και μακράς διάρκειας.
Και πράγματι, δύσκολα θα φανταζόμουν μια πιο σημαντική παρέμβαση του Ιδρύματος, επ’ αφορμή των 50 ετών από την ίδρυσή του, από το πρόγραμμα για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, το οποίο έχουμε την ευκαιρία σήμερα να επικυρώσουμε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Το Ίδρυμα Ωνάση έχει ήδη καταγράψει ένα εξαιρετικά πλούσιο κοινωφελές έργο στους τομείς τους οποίους ήδη αναφέρατε -στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό-, θεωρώ όμως ότι η σημερινή δωρεά είναι ξεχωριστή.
Και είναι ξεχωριστή διότι ακριβώς θέλουμε να δημιουργήσουμε μαζί, το Ελληνικό Κράτος, η Ελληνική Πολιτεία και το Ίδρυμα Ωνάση, έναν καινούργιο τύπο δημόσιου σχολείου, ο οποίος θα πατάει πάνω στη μεγάλη τεχνογνωσία την οποία έχουμε ήδη αποκτήσει από τα 42 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια που λειτουργούν στη χώρα μας, για να μπορέσουμε να προσθέσουμε ακόμα περισσότερες εκπαιδευτικές αλλά και γνωσιακές εμπειρίες στους μαθητές μας.
Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και η δωρεά αυτή: 22 σχολεία σε περιοχές που, όπως είπατε, αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, θα ενταχθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες στο δίκτυο των Ωνάσειων Σχολείων, με σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές τους, με πρόσθετη υποστήριξη στους καθηγητές και με τη δυνατότητα για τους μαθητές των σχολείων αυτών να ανακαλύπτουν καινούργια αντικείμενα, πέραν του ωρολογίου προγράμματος, είτε συζητάμε για ρομποτική και γνώσεις STEM, τεχνητή νοημοσύνη, δράσεις πολιτισμού, δράσεις αθλητισμού, δράσεις που, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, θα είναι ανοιχτές και στα υπόλοιπα σχολεία της ευρύτερης περιοχής.
Με εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα αμείβονται για το συμπληρωματικό έργο το οποίο θα παρέχουν και με μαθητές οι οποίοι θα έρχονται και θα φεύγουν, κυρίως, από το σχολείο, χαμογελαστοί και ικανοποιημένοι για την ποιότητα εκπαίδευσης την οποία θα τους παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
Δεν χρειάζεται, νομίζω, να μιλήσω αναλυτικά για την πολύ μεγάλη επιτυχία του θεσμού των Πρότυπων σχολείων. Εξάλλου, αποτελούσε κεντρικό πρόταγμα του προγράμματός μας η ενίσχυση και η αύξηση του αριθμού των Πρότυπων σχολείων. Και αν κρίνω από το ενδιαφέρον το οποίο έχουν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στα Πρότυπα σχολεία πρέπει, κ. Υπουργέ, να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα για να αποκτήσουμε ακόμα περισσότερα Πρότυπα σχολεία.
Ουσιαστικά, όμως, με μια κίνηση αυξάνουμε κατά 50% τον αριθμό των Πρότυπων σχολείων, δίνοντάς τους και μια παραπάνω δυναμική και προσφέροντας ακόμα περισσότερες εκπαιδευτικές υπηρεσίες από αυτές που έχουν σήμερα τα Πρότυπα σχολεία.
Η δωρεά αυτή, είπα στην αρχή ότι είναι δωρεά μακράς πνοής και μακράς διάρκειας. Μιλάμε για 160 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπατε κ. Πρόεδρε, σε ορίζοντα 12ετίας και για ένα πρόγραμμα το οποίο θα ωφελήσει σχεδόν 30.000 μαθητές.
Θέλω να κλείσω επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αναφορά την οποία κάνατε στις ίσες ευκαιρίες, διότι, πράγματι, μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως η δική μας, πρεσβεύει τις ίσες ευκαιρίες και τη δυνατότητα σε παιδιά τα οποία μπορεί να προέρχονται από περιοχές που, όπως είπα πριν, έχουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή εκπαίδευση που το κράτος μπορεί να τους παρέχει. Και πράγματι, είμαι σίγουρος ότι τα σχολεία αυτά θα γίνουν περιζήτητα και ενδεχομένως και η πίεση να αυξηθεί ο αριθμός τους θα είναι σημαντική.
Όμως, αυτή η κεντρική λογική των ίσων ευκαιριών, τη δυνατότητα δηλαδή όλα τα παιδιά να μπορούν να ξεκινούν από μια εφάμιλλη αφετηρία, ανεξαρτήτως των κοινωνικών ή των οικονομικών τους δυνατοτήτων, βρισκόταν πάντα στην καρδιά της προόδου της χώρας συνολικά. Αυτό υπηρετεί, οριζόντια, το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Και νομίζω ότι τα Ωνάσεια Σχολεία θα έρθουν να δώσουν μια πολύ σημαντική πρόσθετη υποστήριξη σε ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης το οποίο έχει τα προβλήματά του, και αυτό όμως οφείλει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Ο σκοπός για τον οποίο επιλέγουμε αυτόν τον τύπο των σχολείων δεν είναι μόνο για να δώσουμε μια δυνατότητα σε ιδιαίτερα χαρισματικά παιδιά να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, αλλά για να μπορέσουμε να αντλήσουμε και μαθήματα τα οποία στη συνέχεια θα τα επεκτείνουμε σε όλη την δημόσια εκπαίδευση, σε όλα τα σχολεία μας, σε όλα τα Νηπιαγωγεία μας, σε όλα τα Δημοτικά, σε όλα τα Γυμνάσια, σε όλα τα Λύκεια.
Η εκπαίδευση είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης γενιάς, θα έλεγα, σε έναν κόσμο που αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Και νομίζω ότι μας δίνετε σήμερα, κ. Πρόεδρε, με αυτή την πολύ ευγενική δωρεά μια τόνωση, μία ένεση αισιοδοξίας ότι αυτό το στοίχημα μπορούμε να το κερδίσουμε.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.