Την επομένη της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, η προεδρία του αποτελεί πλέον πραγματικότητα για την Ευρώπη, με τους ηγέτες της να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανάγκη άμεσης προσαρμογής της στρατηγικής τους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κοινό μήνυμα που εκπέμπουν είναι η πρόθεση για συνεργασία και διατήρηση υγιών ευρωαμερικανικών σχέσεων, αποφεύγοντας τη σύγκρουση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα, στο ετήσιο δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Τα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πορεία της Ευρώπης στο νέο γεωπολιτικό τοπίο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επικρατεί αναμονή για τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Ε.Ε. Ο νέος πρόεδρος έδωσε ήδη μια γεύση των προθέσεών του, αναφέροντας την πιθανότητα επιβολής πρόσθετων δασμών σε τρίτες χώρες. Στη χθεσινή ομιλία του, προσκεκλημένη ήταν η Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν, παρότι είχε πρόσφατα συνάντηση μαζί του στο Μαρ-α-Λάγκο, δεν κατάφερε να παραστεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει συνάντηση με την κυρία Μελόνι στις 19 Φεβρουαρίου στη Ρώμη, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ελλάδας-Ιταλίας. Οι δύο ηγέτες, που διατηρούν στενή προσωπική σχέση, θα αξιολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα θέσει τις προτεραιότητες της Ευρώπης για την επόμενη ημέρα. Έχει υπογραμμίσει την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών, καθώς και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών εργαλείων για κοινή άμυνα. Στην τοποθέτησή του στο γερμανικό podcast “Table Today”, πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου άμυνας, που θα χρηματοδοτείται μέσω κοινού δανεισμού. Το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρείται επαρκές για να επιδείξει η Ε.Ε. την αποφασιστικότητά της.
Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βασίζονται σε ισχυρά θεμέλια, ανεξάρτητα από συγκυριακές αλλαγές. Η Ελλάδα επενδύει πάνω από 3% του ΑΕΠ στις αμυντικές της δαπάνες, ενώ η πρόσφατη επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, η απόκτηση μαχητικών F-35, η βάση της Σούδας και ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στον ενεργειακό σχεδιασμό της περιοχής, αναδεικνύουν τη χώρα ως κρίσιμο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.