Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο τα γεωλογικά φαινόμενα και τα μέτρα πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, παρουσιάζοντας τα διαθέσιμα δεδομένα και εξηγώντας τη φύση των φαινομένων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του, ευχαρίστησε τους επιστήμονες για τη συνεισφορά τους, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «σύνθετο και περίπλοκο». Όπως τόνισε, «η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα», η οποία συνεργάζεται με κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως.
Ο πρωθυπουργός εστίασε σε τρία κύρια σημεία παρακολούθησης:
- Την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Νέα Καμένη
- Τη δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο
- Τη σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου
«Σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από χθες, αν και δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη κινητοποίηση» τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της καλλιέργειας κουλτούρας Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες ασκήσεις –μεταξύ άλλων και στην Κρήτη– που περιλαμβάνουν ακόμα και σενάρια τσουνάμι.
«Η επιστήμη μας βοηθά και πρέπει όλοι μαζί, ως κοινωνία, να αντιμετωπίζουμε τέτοιες κρίσεις», υπογράμμισε, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις αρχές.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή βρίσκεται οχηματαγωγό για την άμεση υποστήριξη των κατοίκων.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.