Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, σχετικά με τη νομιμοποίηση της κοκαΐνης προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, καθώς ο ίδιος αμφισβήτησε την ποινικοποίηση του ναρκωτικού συγκρίνοντάς το με το αλκοόλ.
Σε δημόσια τοποθέτησή του, ο Πέτρο υποστήριξε ότι η κοκαΐνη παραμένει παράνομη απλώς και μόνο επειδή παράγεται στη Λατινική Αμερική, ενώ προχώρησε σε έναν παραλληλισμό με το ουίσκι, σημειώνοντας ότι η κατανάλωση του ναρκωτικού δεν είναι πιο επιβλαβής από εκείνη του αλκοόλ. Οι δηλώσεις του έγιναν αιφνιδιαστικά κατά τη διάρκεια μιας υπουργικής συνόδου, η οποία δεν είχε ως θέμα την πολιτική καταπολέμησης των ναρκωτικών ή τον περιορισμό της διακίνησής τους.
Ο Πέτρο, ο πρώτος κεντροαριστερός ηγέτης στην ιστορία της χώρας, είχε ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του εκφράσει την άποψη ότι «ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει» και είχε εξαγγείλει μέτρα που περιλάμβαναν την ενίσχυση της καλλιέργειας του φυτού της κόκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερες από 110.000 αγροτικές οικογένειες βασίζονται στην καλλιέργεια της κόκας, οι οποίες στιγματίζονται άδικα, δεδομένου ότι τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται επίσης στην παραγωγή λιπασμάτων. Στο στρατηγικό του πλάνο για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, που παρουσίασε το 2022 με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής έως το 2033, ο Κολομβιανός Πρόεδρος υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμοθετημένου και διαφανούς πλαισίου καλλιέργειας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης κατά 10% μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Κατά το 2023, η συνολική έκταση των καλλιεργειών κόκας έφτασε τα 25.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 230 περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά, ενώ η παραγωγή της κοκαΐνης κατέγραψε άνοδο 53%, υπερβαίνοντας τους 2.600 τόνους.