Η διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής κατά του Χρ. Τριαντόπουλου ξεκινά με την υποβολή πρότασης κατηγορίας από το ΠΑΣΟΚ, η οποία υπερψηφίζεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής που να αποδέχεται την πρόταση αυτή.
Η πρόταση για την άσκηση δίωξης πρέπει να υποβάλλεται γραπτώς και να υπογράφεται από τουλάχιστον τριάντα (30) Βουλευτές. Αυτή πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Με την κατάθεση της πρότασης για άσκηση δίωξης, μπορεί να προταθεί η ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο για τον έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.
Οι αποφάσεις για τη σύσταση επιτροπής ή τη σύσταση του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των Βουλευτών. Αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.
Κατά την προκαταρκτική εξέταση, η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών και μπορεί να αναθέτει ειδικότερες πράξεις σε άλλους εισαγγελείς. Επίσης, ο κατηγορούμενος καλείται να δώσει εξηγήσεις και σε περίπτωση οικονομικών οφελών για τον Υπουργό, μπορεί να διαταχθεί η κατάσχεσή τους.
Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα της ευθύνης υπουργών είναι μυστική και δεν συμμετέχει ο ίδιος κατά του οποίου γίνεται η πρόταση δίωξης, αν είναι βουλευτής.