Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 17 τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλων στο ινδικό Κασμίρ, την πιο αιματηρή ενέργεια κατά αμάχων των τελευταίων 25 χρόνων στην περιοχή, όπου συνεχίζεται ένοπλη σύγκρουση εδώ και δεκαετίες, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μία από τις πηγές σημείωσε ότι ανάμεσα στα θύματα στο Παχαλγκάμ, γνωστό τουριστικό θέρετρο 90 χιλιόμετρα μακριά από τη Σριναγκάρ, ενδέχεται να βρίσκονται και δύο αλλοδαποί. Ωστόσο, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση ούτε για τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, που σε ορισμένες πηγές φτάνουν τους 28, ούτε για την ύπαρξη ξένων υπηκόων μεταξύ τους, σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αν και η περιοχή, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, παραμένει πεδίο εξεγέρσεων από το 1989. Οι αντάρτες ζητούν είτε την ανεξαρτησία του Κασμίρ είτε την ένωσή του με το Πακιστάν, το οποίο κατέχει μικρότερο τμήμα της περιοχής και διεκδικεί την κυριαρχία σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Νέο Δελχί κατηγορεί συστηματικά το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει τους εξεγερμένους, κατηγορία που το Πακιστάν απορρίπτει.
Οδηγός τουριστών περιέγραψε πως έσπευσε στον τόπο της επίθεσης όταν άκουσε τους πυροβολισμούς και βοήθησε στη μεταφορά τραυματιών στο νοσοκομείο με το άλογό του. «Είδα ανθρώπους ξαπλωμένους στο έδαφος, έμοιαζαν νεκροί», είπε ο Ουάχιντ, χωρίς να αποκαλύψει το επίθετό του.
Ιατρικό προσωπικό σε νοσοκομείο της Αναντνάγκ ανέφερε ότι προσέφερε περίθαλψη σε πολλούς τραυματίες, ανάμεσά τους και δύο άτομα που είχαν δεχτεί πυροβολισμούς, εκ των οποίων ο ένας έφερε τραύμα στον λαιμό.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο AFP ότι οι δράστες «ξεπρόβαλαν από το δάσος κοντά σε μικρό λιβάδι και άρχισαν να πυροβολούν». Πρόσθεσε ότι απέφυγαν να στοχεύσουν γυναίκες, ρίχνοντας πυρά κυρίως στους άνδρες, σε κάποιες περιπτώσεις μία φορά, σε άλλες επανειλημμένα, κάνοντας λόγο για «καταιγίδα από σφαίρες».
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, διέκοψε επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και επέστρεψε εσπευσμένα, καταδικάζοντας την «ειδεχθή πράξη» και δεσμευόμενος ότι οι υπεύθυνοι για την «τρομοκρατική επίθεση» θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. «Οι σατανικοί στόχοι τους δεν θα εκπληρωθούν ποτέ. Η αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε την τρομοκρατία είναι ακλόνητη», υπογράμμισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη «στήριξη» των ΗΠΑ προς την Ινδία μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μόντι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ινδικής διπλωματίας.
Η επίθεση σημειώθηκε μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος πραγματοποιούσε τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε ότι οι επιθέσεις σε αμάχους είναι «απαράδεκτες σε κάθε περίπτωση», ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε το περιστατικό «αηδιαστική τρομοκρατική ενέργεια». Τη βαθιά λύπη του για την «ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση εναντίον τουριστών» εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γεδεών Σάαρ.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας, Αμίτ Σα, ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει άμεσα στην περιοχή, δηλώνοντας πως «όσοι εμπλέκονται σε αυτή την άνανδρη ενέργεια δεν θα διαφύγουν, θα αντιμετωπίσουν τις πιο σκληρές ποινές».
«Η χώρα στέκεται ενωμένη απέναντι στην τρομοκρατία», δήλωσε ο Ραχούλ Γκάντι, αρχηγός του Κόμματος του Κογκρέσου, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της.
Παρά τη σχετική αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, ο ινδικός στρατός διατηρεί περίπου 500.000 στρατιώτες στο Κασμίρ, μετά και την άρση της περιορισμένης αυτονομίας της περιοχής το 2019.
Η Ινδία προσπαθεί να προωθήσει το Κασμίρ ως τουριστικό προορισμό, προβάλλοντας τις δυνατότητες για σκι τον χειμώνα και δροσερές διακοπές το καλοκαίρι. Το 2024, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την περιοχή, κυρίως Ινδοί πολίτες.
Το 2023, η χώρα φιλοξένησε σύνοδο της G20 στη Σριναγκάρ, προσπαθώντας να αναδείξει την επιστροφή της ηρεμίας μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν την ανάκληση της αυτονομίας του Κασμίρ.
Διάφορα τουριστικά έργα είναι σε εξέλιξη, ακόμη και κοντά στα στρατιωτικοποιημένα σύνορα με το Πακιστάν.
Η τελευταία επίθεση τέτοιου μεγέθους κατά αμάχων στο Κασμίρ είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2000, όταν περίπου 30 Ινδοί πολίτες είχαν χάσει τη ζωή τους, παραμονή της επίσκεψης του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.