Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, ότι εμπλέκεται σε «εμπορία ανθρώπων» και ζήτησε την παραπομπή του στη δικαιοσύνη λόγω της κράτησης μεταναστών από τη Βενεζουέλα, οι οποίοι είχαν απελαθεί στο Σαλβαδόρ από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία ότι ανήκουν στην εγκληματική οργάνωση Tren de Aragua. Ο Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως ο Μπουκέλε «ζητάει 7 εκατομμύρια δολάρια για να φυλακίσει» τους 252 υπηκόους της Βενεζουέλας και έκανε λόγο για «βρόμικο εμπόριο». Πρόσθεσε πως αναμένει ότι «η διεθνής δικαιοσύνη θα αναλάβει δράση εναντίον του» για την υπόθεση αυτή.
Η απέλαση των Βενεζουελανών βασίστηκε σε νόμο του 1798 περί «αλλοδαπών εχθρών», ο οποίος επέτρεψε στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στη μεταφορά τους χωρίς δίκες στο έδαφος του Σαλβαδόρ, θεωρώντας ότι πρόκειται για μέλη της Tren de Aragua, μιας εγκληματικής ομάδας με διεθνή δράση που χαρακτηρίζεται πλέον «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ.
Οι αρχές του Σαλβαδόρ μετέφεραν τους κρατούμενους στη φυλακή υψίστης ασφαλείας CECOT, τη μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, η οποία κατασκευάστηκε υπό την προεδρία Μπουκέλε, για τη στέγαση μελών συμμοριών.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το Σαλβαδόρ θα λάβει 6 εκατομμύρια δολάρια για τη φυλάκιση μιας πρώτης ομάδας 200 κρατουμένων από τη Βενεζουέλα. Ο Μπουκέλε, από την πλευρά του, είχε δηλώσει ότι αν και το ποσό είναι σχετικά μικρό για τις ΗΠΑ, είναι σημαντικό για το Σαλβαδόρ και συμβάλλει στη βιωσιμότητα του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας του, χωρίς να αποκαλύπτει το ακριβές ποσό.
Το Καράκας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, απαίτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των πολιτών της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας πως η σύλληψή τους, η φυλάκιση και η μεταγωγή τους στο Σαλβαδόρ χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική διαδικασία συνιστούν παρανομία.
Σύμφωνα με συγγενείς αρκετών από τους κρατούμενους, οι δικοί τους άνθρωποι ουδέποτε ανήκαν στην Tren de Aragua. Οι οικογένειες επισημαίνουν ότι τα τατουάζ που φέρουν – στοιχείο που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές αρχές για να τους ταυτοποιήσουν ως μέλη της οργάνωσης – δεν συνδέονται απαραίτητα με την εγκληματική ομάδα.
Η Ρόνα Ρίσκες, συγγραφέας που έχει μελετήσει την Tren de Aragua, υποστήριξε επίσης ότι τα τατουάζ δεν αποτελούν στοιχείο αναγνώρισης των μελών της συμμορίας. «Η Tren de Aragua δεν διαθέτει τατουάζ που να επιτρέπουν την ταυτοποίηση των μελών της», υπογράμμισε.