Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε το Σάββατο να εξασφαλιστεί στα αμερικανικά πλοία, στρατιωτικά και εμπορικά, η ελεύθερη διέλευση χωρίς χρέωση από τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ.
«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να το φροντίσει αμέσως», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.
Μετά από επανειλημμένες δηλώσεις τους τελευταίους μήνες για την ανάγκη οι ΗΠΑ να αναλάβουν ξανά τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, ο Αμερικανός ηγέτης στρέφει πλέον την προσοχή του και στη Διώρυγα του Σουέζ, άλλη μία νευραλγικής σημασίας δίοδο για το διεθνές εμπόριο.
Η Διώρυγα του Παναμά, ένας τεχνητός θαλάσσιος δίαυλος που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό, επιτρέπει στα πλοία να πραγματοποιούν ταχύτερα τον διάπλου μεταξύ των δύο ωκεανών. Περίπου το 40% των αμερικανικών εμπορευματοκιβωτίων χρησιμοποιεί κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη διώρυγα.
Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε από τις ΗΠΑ το 1914, ωστόσο ο έλεγχός της μεταβιβάστηκε στον Παναμά το 1999. Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα ανακτήσει τον έλεγχο της διώρυγας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για στρατιωτική παρέμβαση, ισχυριζόμενος ότι ο διάδρομος αυτός τελεί πλέον υπό κινεζική επιρροή.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφάλισαν την άδεια από τον Παναμά για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή πέριξ της διώρυγας.
Η Διώρυγα του Σουέζ, που τελεί υπό αιγυπτιακό έλεγχο από το 1956, διακινεί περίπου το 10% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Όμως, η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει επιφέρει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην περιοχή, καθώς αντάρτες Χούθι από την Υεμένη εξαπέλυσαν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, δηλώνοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους παρενέβησαν για να προστατεύσουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα, ωστόσο αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επιλέξει να αποφύγουν τη διώρυγα και να ακολουθήσουν τη διαδρομή γύρω από την Αφρική. Η εξέλιξη αυτή έχει μειώσει σημαντικά τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ, πλήττοντας μια από τις βασικές πηγές συναλλάγματος της Αιγύπτου, η οποία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της.