Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου ολοκληρώθηκε με τιμές από ηγέτες και χιλιάδες πιστούς, σε μια τελετή που αντανακλούσε την επιθυμία του να μείνει στη μνήμη όλων ως απλός ποιμένας. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, η συμμετοχή έφτασε τους 400.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους πιστοί που βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και κατά μήκος της πομπής στη Ρώμη.
Μικρά παιδιά, πρόσφυγες, άστεγοι και φίλοι του Φραγκίσκου τίμησαν τον εκλιπόντα Ποντίφικα με λευκά λουλούδια, ενώ δίπλα στον τάφο του βρίσκεται η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, στην οποία προσευχόταν συχνά ο Πάπας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βατικανού, περίπου 250.000 πιστοί παρευρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία, ενώ άλλοι 150.000 βρέθηκαν κατά μήκος της πομπής, που διέσχισε έξι χιλιόμετρα στο κέντρο της Ρώμης, συνοδευόμενη από σαράντα «φίλους του Φραγκίσκου». Την Κυριακή, οι καρδινάλιοι θα μεταβούν στη Σάντα Μαρία Ματζόρε για προσκύνημα, ενώ τη Δευτέρα ο ναός θα ανοίξει για το κοινό.
Η παρουσία παγκόσμιων ηγετών στο Βατικανό δημιούργησε σκηνικό υψηλής διπλωματικής δραστηριότητας. Η πλατεία του Αγίου Πέτρου μετατράπηκε σε κέντρο επαφών και συνομιλιών, με φόντο τις παγκόσμιες κρίσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στο επίκεντρο των παρασκηνιακών διεργασιών, καθώς αρκετοί ηγέτες επιδίωξαν επαφή μαζί του, ειδικά μετά την επιβολή δασμών 10% από τις ΗΠΑ στις αρχές Απριλίου.
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η συνάντηση του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της κηδείας. Η συνάντηση αυτή, που διήρκεσε 15 λεπτά, χαρακτηρίστηκε από τον Ζελένσκι ως «ιστορική» και άνοιξε τον δρόμο για πιθανή «αξιόπιστη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία. Η φωτογραφία των δύο ηγετών, καθισμένων αντικριστά μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, αποτύπωσε τη σημασία της στιγμής.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Οι θέσεις των επισήμων ήταν κατανεμημένες αλφαβητικά σύμφωνα με το γαλλικό πρωτόκολλο, με εξαίρεση τους προέδρους της Ιταλίας και της Αργεντινής, λόγω της στενής σχέσης τους με τον Πάπα.
Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με την ψαλμωδία του «Χριστός Ανέστη» στα ελληνικά, μια συμβολική αναφορά στην επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου για ενότητα των Χριστιανικών Εκκλησιών και κοινό εορτασμό του Πάσχα. Ακολούθησε η λειτουργία εις κεκοιμημένους.