Στην ενημερωτική εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤNews, με παρουσιαστή τον Γιώργο Κουβαρά, εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δηλώνοντας αποφασισμένη να δώσει τη μάχη ώστε η Πλεύση Ελευθερίας, την οποία χαρακτήρισε «κίνημα», να κατακτήσει την πρωτιά στις επόμενες εκλογές.
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ξεκαθάρισε πως αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα με πολιτικούς ή παρατάξεις που, όπως είπε, «οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή». «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπλύνουμε εμείς ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταστρέψει τη χώρα, ανθρώπους οι οποίοι έχουν ψηφίσει μνημόνια, έχουν συμπράξει σε καταστροφικές και αντικοινωνικές πολιτικές, έχουν κυβερνήσει με μνημόνια, όπως επίσης ανθρώπους οι οποίοι έχουν συμπράξει από όποια θέση σε διαδικασίες διαφθοράς», διευκρίνισε.
Συνέχισε λέγοντας πως «όλοι να ξέρουν ότι αποκλείεται να συμπράξουμε με αυτούς που μας έχουν καταστρέψει. Όλοι να ξέρουν ότι θα κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και ήδη κάνουμε και έχουμε πολύ αξιόλογους ανθρώπους».
Η ίδια επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο να εξετάζεται η πορεία και οι επιλογές τόσο των κομμάτων όσο και των πολιτικών στελεχών, καθώς και η στάση που κρατούν απέναντι στις πράξεις του παρελθόντος. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία η διαδρομή που έχουν ακολουθήσει και τα πρόσωπα και τα κόμματα, έχει πολύ μεγάλη σημασία και ποια στάση κρατάνε απέναντι στο παρελθόν τους. Εδώ έχουμε πρόσωπα και κόμματα που φέρουν βαρύτατη ευθύνη και για τη χρεοκοπία της χώρας και για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη, δεν κάνουν καμία αυτοκριτική και σου λένε κιόλας ότι τολμάς και στηλιτεύεις τη διακυβέρνηση Τσίπρα που ήταν τόσο καλή».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε πως το κόμμα της δεν είναι απλώς μία πολιτική οντότητα, αλλά συνιστά ολόκληρη πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα. «Η Πλεύση Ελευθερίας είναι η ίδια πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα. Είναι η ίδια το παράδειγμα, το υπόδειγμα, η ενναλακτική και είναι η ίδια μία επιλογή».
Εξήγησε ότι το κόμμα προετοιμάζεται ώστε να ανταποκριθεί σε κάθε ρόλο που η κοινωνία ενδέχεται να του αναθέσει. «Να αναλάβει κάθε ευθύνη την οποία οι πολίτες θα αποφασίσουν ότι θα μας δώσουν όταν και εφόσον το αποφασίσουν».
Υπενθύμισε επίσης πως η ίδρυση της Πλεύσης Ελευθερίας έγινε τον Απρίλιο του 2016 και πως στις 19 Απριλίου φέτος συμπλήρωσε εννέα χρόνια ύπαρξης, με σκοπό να δώσει διέξοδο σε όσους πολίτες δεν επιθυμούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε παραδοσιακά πολιτικά σχήματα. «Για να έχουν οι πολίτες επιλογή για να μην είναι εγκλωβισμένοι στις συστημικές δυνάμεις που θέλουν πάντοτε να τους προδίδουν, να τους τσαλαπατούν και να τους εξαπατούν και για να υπηρετήσει την αξίωση της κοινωνίας για δημοκρατία, δικαιοσύνη, για σεβασμό στα δικαιώματα, για διαφάνεια, για εκείνα δηλαδή που καταστρατηγούνται δεκαετίες».
Αναφερόμενη στην πορεία του κόμματος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας έχει επιδείξει σταθερότητα και συνέπεια απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και όταν δεν είχε κοινοβουλευτική παρουσία. «Αυτό το οποίο διαμορφώσαμε σε αυτά τα χρονιά επίμονης πορείας και συστηματικής αντιπολίτευσης και στην κυβέρνηση Τσίπρα που πάλι ήμασταν η μόνη πραγματική αντιπολίτευση, απλώς δεν ήμασταν στη Βουλή και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι μία πάρα πολύ συνεπής πορεία, μία διακριτή στάση, η οποία δεν έχει ούτε παραφωνίες, ούτε αντιφάσεις, ούτε κωλοτούμπες, ούτε κυβιστήσεις, ούτε πιρουέτες, ή οτιδήποτε άλλο έχουν κάνει οι γνωστοί συστημικοί πολιτικοί παράγοντες και μία σχέση πολύ μεγάλης ειλικρίνειας με τον κόσμο».
Παράλληλα, τόνισε πως η ίδια δίνει καθημερινά το «παρών» στους αγώνες των πολιτών για θεμελιώδη δικαιώματα και κοινωνικά ζητήματα. «Όλα αυτά τα εννιά χρόνια ο κόσμος με βλέπει να είμαι δίπλα στους πολίτες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα, για το περιβάλλον, για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μας βλέπει και με βλέπει συστηματικά να παρεμβαίνω σε όλα τα θέματα της δημόσιας σφαίρας, να μην κλείνουμε το μάτι να μην αλλάζουμε ρότα και αυτά που λέμε και αντιλαμβάνεται τελικά ότι μπορεί η πολιτική να γίνει και αλλιώς. Υπάρχει το παράδειγμα και αυτό πιστεύω μπορεί να πείσει περισσότερους ανθρώπους καθαρούς να ασχοληθούν με τα δημόσια πράγματα».
Στη συνέχεια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την ελληνική κοινωνία συνολικά ως «προοδευτική», επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί δεν συνδέονται με ιδεολογικούς άξονες της αριστεράς ή της δεξιάς. «Δεν έχει να κάνει με επίπλαστους διαχωρισμούς, δεν έχει να κάνει με περιχαρακώσεις κομμάτων. Εγώ δεν πιστεύω στα κόμματα και μακάρι να φτάσουμε στο σημείο να διαλυθούν αυτά τα σαθρά, σαθρότητα μορφώματα που είναι τα κόμματα που έχουν καταστρέψει τη χώρα», προσέθεσε.
Ξεκαθάρισε πως η Πλεύση Ελευθερίας δεν λειτουργεί με λογική κομματικής δομής, αλλά ως συλλογική κινηματική πρωτοβουλία. «Εμείς είμαστε κίνημα, δεν είμαστε κόμμα. Και λέμε δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Κοιτάμε μπροστά ακριβώς γιατί θέλουμε να σηματοδοτήσουμε ότι σημασία έχει να ενωθεί η κοινωνία και φυσικά να οδεύσει και να διεκδικήσει το μέλλον της. Εγώ ότι είμαι αριστερή ούτε το έχω κρύψει, ούτε το έχω αρνηθεί, ούτε μπορεί και να κρυφτεί. Είναι η ταυτότητά μου, η διαδρομή μου, η άποψή μου, η στάση μου, η στάση ζωής μου», διευκρίνισε.
Τόνισε ακόμα πως το πολιτικό κατεστημένο πρέπει να τεθεί στο περιθώριο, επισημαίνοντας ότι περιλαμβάνει όχι μόνο τους πρώην κυβερνώντες, αλλά και εκείνους που συντηρούν τη σημερινή κατάσταση προσποιούμενοι ότι αντιδρούν. «Το παλιό πολιτικό σύστημα πρέπει να τελειώνει. Και όταν μιλάω για σύστημα μιλάω και για αυτούς που έχουν κυβερνήσει και για αυτούς που βολεύονται σε μία κατάσταση και παριστάνουν ότι την στηλιτεύουν, αλλά στ’ αλήθεια δεν θέλουν να αλλάξει. Και πιστεύω βαθιά ότι είναι η ώρα η κοινωνία να διεκδικήσει τα περισσότερα που αξίζει».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε ότι η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει στόχο να προσελκύσει βουλευτές από άλλα κόμματα, αλλά να κινητοποιήσει τους πολίτες. «Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία για να τη φέρουμε μπροστά. Ξέρετε εάν σε αυτή την προσπάθεια άνθρωποι από άλλους χώρους θελήσουν να συμπράξουν μαζί μας, θα το δούμε και θα το αξιολογήσουμε. Αλλά εμείς δεν είμαστε της λογικής να πάμε να κλέψουμε το βουλευτή του άλλου κόμματος που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του άλλου κόμματος για να εμφανίσουμε ότι τον πήραμε», προσέθεσε.
Αναφερόμενη στην απλή αναλογική και την έννοια της αυτοδυναμίας, επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της πρώτης, αλλά με σαφείς όρους λογοδοσίας. «Ότι δεν μπορούν να εναλλάσσονται οι κυβερνήσεις χωρίς λογοδοσία. Και σε ό,τι με αφορά, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ παράδοση χωρίς λογοδοσία. Δεν μπορεί να αλλάζει χέρια ένα υπουργείο η διακυβέρνηση της χώρας χωρίς να υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος, λογοδοσία και αναφορά για ό,τι έχει γίνει μέχρι τη στιγμή της παράδοσης».
Εξήγησε ότι το ζητούμενο είναι κυβερνήσεις που να αντικατοπτρίζουν με ειλικρίνεια τη λαϊκή βούληση. Υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα έχει αναλάβει την εξουσία με μειοψηφική στήριξη από το σύνολο του εκλογικού σώματος. «Η Νέα Δημοκρατία και σήμερα που έχει πάρει ένα 41% αλλά επί του 50% που ψήφισε, κυβερνάει τη χώρα έχοντας στα αλήθεια 20,5%, πριν από δυο χρόνια 23,5% των εκλογέων και κυβερνά με 156 βουλευτές».
Υπογράμμισε ότι ένα πολιτικό εγχείρημα που καταφέρει να λάβει ευρεία αποδοχή μπορεί να κυβερνήσει αυτόνομα, αν αυτό είναι η επιλογή των πολιτών. Τόνισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να αναζητήσουν συνεργασίες με πρόσωπα εκτός κομματικών πλαισίων. «Μπορεί να επιλέξει να κάνει συνεργασίες ή να επιλέξει πέραν των συνεργασιών. Γιατί καλό είναι να σκεφτόμαστε λίγο πιο ανοικτά και έξω από τα κόμματα. Μπορεί να επιλέξει να απευθυνθεί σε ανθρώπους οι οποίοι δεν του ανήκουν πολιτικά».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε όσους μιλούν για αυτοδύναμες κυβερνήσεις ότι επιδιώκουν να αλλοιώσουν την εκλογική εικόνα, ώστε να δείχνει πως διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία. «Αυτοί οι οποίοι λένε αυτοδύναμες κυβερνήσεις, δεν σου λένε ότι θέλω να πάρω το 50 + 1%, σου λένε ότι θέλω να τα μαγειρέψω για να φαίνεται ότι έχω το 50 + 1%». Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι πολίτες έχουν πλέον την επίγνωση και την ωριμότητα να καθορίσουν την κατεύθυνση που επιθυμούν για τη χώρα. «Οι πολίτες νομίζω ότι δεν μπερδεύονται και δεν ξεγελιούνται πια και θα δείξουν τον δρόμο. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι εμείς τουλάχιστον θα τους είμαστε πιστοί και δεν θα τους προδώσουμε και ό,τι λέμε είναι και αυτό που κάνουμε. Δεν λέμε άλλα και κάνουμε άλλα».
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για την αντισυστημική της στάση, παρά το ότι έχει διατελέσει πρόεδρος της Βουλής, διευκρίνισε: «Το σύστημα δεν είναι αν έχεις υπηρετήσει σε μία δημόσια θέση, είναι τι έχεις κάνει από αυτή τη θέση, αν έχεις βιδωθεί στην καρέκλα σου και κάνεις περιουσία μέσα από τη δημόσια εξουσία ή αν έχεις παραμείνει πιστός στους πολίτες, αν έχεις τινάξει τα πάντα στον αέρα όταν προδίδονται οι πολίτες». Υπενθύμισε ότι το 2015 παραιτήθηκε από την τρίτη πολιτειακή θέση της χώρας, για να παραμείνει στο πλευρό του κόσμου που την είχε εμπιστευθεί: «Προσωπικά αυτό που θεώρησα αυτονόητο το 2015 ήταν να αφήσω την τρίτη στην τάξη πολιτειακή θέση, τη θέση της προέδρου της Βουλής και να είμαι με τον κόσμο, ο οποίος με είχε εμπιστευτεί και να μην τον προδώσω».