Με στόχο την ενίσχυση της ουσιαστικής κατανόησης και όχι της μηχανικής αποστήθισης, το υπουργείο Παιδείας προωθεί μέτρο για μείωση της διδακτέας ύλης στα μαθήματα Δημοτικών και Γυμνασίων από τη νέα σχολική χρονιά.
Η περικοπή της ύλης, που θα φτάνει έως και το 30% ανά μάθημα (εξαιρουμένων των Μαθηματικών και της Γλώσσας), εντάσσεται σε μια προσπάθεια να καταστούν τα μαθήματα πιο προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μαθητών και να επιτρέπεται μεγαλύτερη εμβάθυνση στην κατανόηση των εννοιών.
Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, πρόκειται για πρωτοβουλία που εξετάζεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το οποίο θα υποβάλει σχετική πρόταση στη βάση ποιοτικής έρευνας. Στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού, εισάγεται η έννοια της «ευέλικτης ύλης» που διαχωρίζει τη διδακτέα ύλη σε δύο κατηγορίες:
- Βασικοί – Υποχρεωτικοί μαθησιακοί στόχοι: αποτελούν τον πυρήνα των γνώσεων που θα πρέπει να καλύπτονται από όλους τους μαθητές.
- Πρόσθετοι – Προαιρετικοί μαθησιακοί στόχοι: προσφέρονται για περαιτέρω εμβάθυνση, εξειδίκευση ή προσαρμογή της διδασκαλίας στο επίπεδο και τα ενδιαφέροντα κάθε τάξης.
Σύμφωνα με το ΙΕΠ, η επιλογή των κεφαλαίων που θα διδαχθούν ή θα παραλειφθούν θα γίνεται από τον εκπαιδευτικό, μέσα σε καθορισμένα πλαίσια, ώστε να διασφαλίζεται η κάλυψη των βασικών στόχων του αναλυτικού προγράμματος. Η απόφαση για το ποια ύλη θα είναι υποχρεωτική και ποια προαιρετική θα αποσαφηνιστεί πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Σε ό,τι αφορά το λύκειο, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στην ύλη, καθώς οι μαθητές εξετάζονται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις μέσω της Τράπεζας Θεμάτων, γεγονός που απαιτεί πλήρη κάλυψη της υπάρχουσας διδακτέας ύλης.