Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον Λευκό Οίκο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είχαν επιβαρυνθεί το προηγούμενο διάστημα από δασμούς και απειλές περί «προσάρτησης» του Καναδά από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων μπροστά στις κάμερες, πριν περάσουν στο Οβάλ Γραφείο για τις επίσημες συνομιλίες, ο Τραμπ μίλησε με θερμά λόγια για τη χώρα των Καναδών. Υποστήριξε πως τρέφει βαθύ σεβασμό για τον Καναδά, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ ιδιαίτερο μέρος», σημειώνοντας ότι συγγενείς από την πλευρά της μητέρας του ζούσαν εκεί.
Ωστόσο, επανέλαβε την πρόθεσή του να καταστήσει τον Καναδά την 51η πολιτεία των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε στρατιωτική προστασία και σημαντική μείωση φόρων για τους Καναδούς, αφού – όπως τόνισε – οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη προσφέρουν ασφάλεια στον βόρειο γείτονά τους.
Η απάντηση του Μαρκ Κάρνεϊ ήταν προσεκτική αλλά σαφής: «Όπως γνωρίζετε από την αγορά ακινήτων, υπάρχουν ορισμένα μέρη που δεν πωλούνται ποτέ! Βρισκόμαστε σε ένα από αυτά τώρα… δεν είναι προς πώληση. Δεν θα τεθεί προς πώληση».
Απαντώντας, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι απόψεις του Κάρνεϊ δεν θα επηρεάσουν τη σημερινή συνάντηση και τις μελλοντικές συζητήσεις, ενώ συμπλήρωσε: «Μόνο ο χρόνος θα δείξει» και «ποτέ μην λες ποτέ».
Παρά τις ευγενικές εκφράσεις και το φιλικό ύφος, η ατμόσφαιρα της συνάντησης παρέμεινε τεταμένη, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Λίγο πριν την άφιξη του Καναδού πρωθυπουργού, ο Τραμπ είχε ανεβάσει μήνυμα στον ιστότοπό του, αφήνοντας να εννοηθεί πως διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη διμερή συνεργασία. «Ανυπομονώ να συναντηθώ με τον νέο πρωθυπουργό του Καναδά, τον Μαρκ Κάρνεϊ. Θέλω πολύ να συνεργαστώ μαζί του αλλά δεν μπορώ να καταλάβω μια απλή αλήθεια: Γιατί η Αμερική επιδοτεί τον Καναδά με 200 δισεκ. δολάρια τον χρόνο, εκτός από τη δωρεάν στρατιωτική προστασία και πολλά άλλα πράγματα που του δίνει; Δεν χρειαζόμαστε τα αυτοκίνητά τους, δεν χρειαζόμαστε την ενέργειά τους, δεν χρειαζόμαστε την ξυλεία τους, δεν χρειαζόμαστε τίποτα από ό,τι έχουν, παρά μόνο τη φιλία τους που ελπίζουμε ότι θα διατηρήσουμε. Αυτοί, από την άλλη, χρειάζονται τα πάντα από εμάς! Ο πρωθυπουργός θα φτάσει σύντομα και αυτή θα είναι, πιθανότατα, η μοναδική σημαντική ερώτησή μου».
Κατά την άφιξη του Κάρνεϊ, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία και μερικές σύντομες φράσεις. Ο Τραμπ ύψωσε τη γροθιά του προς τους δημοσιογράφους, με τον Καναδό πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη χειρονομία.
Ο Κάρνεϊ, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αναμένεται κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα από την πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, χρησιμοποιώντας έναν παραλληλισμό με το κονκλάβιο: «Δεν θα υπάρξει λευκός καπνός». Τόνισε ότι η προηγούμενη εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά έχει πλέον τελειώσει και το ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθεί η συνεργασία των δύο πλευρών από εδώ και πέρα.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «πολύ συμπαθή» τον νέο πρωθυπουργό, διαφοροποιούμενος εμφανώς από τη στάση του απέναντι στον προκάτοχό του, Τζάστιν Τριντό, για τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει ειρωνικούς χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας τον «κυβερνήτη» αντί για πρωθυπουργό.
Ο 60χρονος Μαρκ Κάρνεϊ, αν και χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, προέρχεται από τον χώρο των οικονομικών, έχοντας διατελέσει επικεφαλής σε κορυφαίους θεσμούς, όπως κεντρικές τράπεζες. Κατά την προεκλογική του καμπάνια, στόχος του ήταν να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν όλο και πιο έντονα την ανησυχία τους για την οικονομική πορεία της χώρας και τη θέση της στον διεθνή χάρτη.