Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο πρόγραμμα Meet the Press του NBC, εξέφρασε αισιοδοξία για μια πιθανή ειρηνευτική διευθέτηση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, εφόσον οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχιστούν. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε μια διαφοροποιημένη στάση στο ζήτημα της Κριμαίας, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία — μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του πριν από περίπου δέκα ημέρες.
Αν και δεν διευκρίνισε ποια από τις δύο εμπόλεμες πλευρές θεωρεί πιο κοντινή στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ανέφερε ότι κατά διαστήματα έφτασε πολύ κοντά στο να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, αλλά «κάτι θετικό» συνέβαινε και τον απέτρεπε. Παράλληλα, αναγνώρισε την ύπαρξη συμφωνίας που αφορά τα ορυκτά της Ουκρανίας, την οποία χαρακτήρισε ως συμφέρουσα για τους Αμερικανούς πολίτες. Δεν παρέλειψε ωστόσο να ασκήσει σφοδρή κριτική στον Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι «πέταξε 350 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να γνωρίζει πού κατέληξαν».
Ο Τραμπ, σε ερώτηση για τη στρατηγική της Μόσχας, υπογράμμισε ότι «η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει την επιδίωξή της να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία. Δεν αρκείται μόνο στα εδάφη που έχει καταλάβει μέχρι τώρα». Ισχυρίστηκε δε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν από τον ίδιο να παρέμβει τηλεφωνικά στον Πούτιν, επειδή ο Ρώσος πρόεδρος «δεν ανταποκρίνεται στις δικές τους κλήσεις».
Επανέλαβε ότι, κατά τη δική του προεδρική θητεία, δεν θα είχε ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία. «Αν μπορώ να αποτρέψω τον θάνατο 5.000 ανθρώπων κάθε εβδομάδα, αυτό θα κάνω. Δεν με νοιάζει αν είναι Ρώσοι ή Ουκρανοί. Θέλω να ζήσουν», ανέφερε.
Σε ερώτηση σχετικά με κυρώσεις κατά της Ρωσίας, απάντησε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και «εξαρτάται από το αν η Ρωσία δείξει διάθεση για ειρήνη». Σχολιάζοντας πρόταση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ για επιβολή νέων κυρώσεων, τόνισε πως εξετάζει τις επιλογές του. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι αν διαπιστώσει απροθυμία για επίλυση της σύγκρουσης, θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες: «Θα έρθει η ώρα που θα πω ‘συνεχίστε να σκοτώνεστε μεταξύ σας’».
Παρότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τις συνομιλίες, δεν ξεκαθάρισε αν σκοπεύει να σταματήσει την παροχή στρατιωτικής και πληροφοριακής υποστήριξης προς το Κίεβο.