Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη ηγετών για την Ουκρανία, την οποία συγκάλεσαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε εκ νέου τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και επανέλαβε την ανάγκη για άμεση και χωρίς προϋποθέσεις εκεχειρία διάρκειας τριάντα ημερών, όπως έχει προταθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκούς συμμάχους.
Σε ανάρτησή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Χάρηκα πολύ που συμμετείχα στην Έκκληση των Ηγετών για την Ουκρανία. Χρειαζόμαστε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, ως πρώτο βήμα για μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία».
Το πρωί της ίδιας ημέρας, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασαν στο Κίεβο με τρένο από την Πολωνία, συνοδευόμενοι από τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, για να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στην Ουκρανία. Προγραμματίστηκε συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη συνέχεια συμμετοχή σε ευρύτερη τηλεδιάσκεψη με άλλους ηγέτες της Δύσης.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε την επομένη των εορτασμών στη Μόσχα για τα 80 χρόνια από τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και αρκετών ξένων ηγετών, μεταξύ αυτών και του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Οι Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Τουσκ δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους πως συνεχίζουν να ενισχύουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και παράλληλα αυξάνουν την πίεση προς τη Ρωσία, προκειμένου να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός. Ο Μακρόν επισήμανε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αποφεύγει την εκεχειρία και να κερδίζει χρόνο για να συνεχίσει τη στρατιωτική της δραστηριότητα.
Παράλληλα, ο Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς απείλησαν με αυστηρότερες κυρώσεις τη Μόσχα, εφόσον δεν αποδεχθεί την εκεχειρία. Ο Μακρόν πρότεινε, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και LCI, την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αν τελικά συμφωνηθεί εκεχειρία. Ο Μερτς, σε δηλώσεις του στη BILD, τόνισε ότι, αν η Ρωσία αρνηθεί, οι κυρώσεις θα ενισχυθούν και η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί με ακόμη πιο έντονο ρυθμό, σε όλα τα επίπεδα.
Οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ των εκκλήσεων του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας από τη Μόσχα να αποδεχθεί κατάπαυση πυρός 30 ημερών, χωρίς προϋποθέσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε συνομιλίες με τους ΥΠΕΞ Ινδίας και Πακιστάν, καθώς και με τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μουνίρ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης μέσω διαλόγου.
Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο ABC πως πριν συμφωνηθεί οποιαδήποτε εκεχειρία θα πρέπει να σταματήσουν οι αποστολές δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το Κίεβο θα έχει πλεονέκτημα. Επιπλέον, υποστήριξε πως η ουκρανική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ ανέφερε ότι ο Πούτιν συνεχίζει να επιδιώκει πολιτική λύση, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία προειδοποίησε για τον κίνδυνο ευρείας ρωσικής αεροπορικής επίθεσης τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο πάνω από εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν το 2024 για δοκιμές πυραύλων τύπου Orechnik, υποδεικνύοντας πιθανή προετοιμασία για νέα πλήγματα.
Ο Γερμανός καγκελάριος αρνήθηκε να στηρίξει την αμερικανική πρόταση για διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ουκρανικό σύνταγμα απαγορεύει την πραγματοποίησή τους σε καιρό πολέμου, και υπογράμμισε τη νομιμότητα της θητείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τέλος, ο Μερτς δήλωσε τη στήριξή του στη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη διερεύνηση ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.