Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε «πρόκληση» τους «πανηγυρισμούς της κυβέρνησης» για τα ευρήματα του πορίσματος του ΕΜΠ, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη έκθεση, όπως και άλλες που έχουν δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνει αντικρουόμενα και ποικιλότροπα ερμηνεύσιμα συμπεράσματα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει χώρος για πανηγυρικές δηλώσεις, καθώς η βασική ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι ακόμη δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες εξηγήσεις για τη σύγκρουση των τρένων, ούτε έχουν αποδοθεί οι ευθύνες για την τραγωδία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίο να μην επαναληφθεί η υπόθεση της προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, που όπως είπε, έληξε πρόωρα και οδηγήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο. Αντιθέτως, πρότεινε τη σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής, με πλήρη αρμοδιότητα να εξετάσει μάρτυρες, να ερευνήσει εις βάθος την υπόθεση και να καταλήξει στην απόδοση ποινικών ευθυνών — όχι μόνο για πλημμελήματα, αλλά και για κακουργήματα. Τόνισε ότι η ευθύνη δεν περιορίζεται μόνο σε υφυπουργούς και υπουργούς, αλλά εκτείνεται και στον πρωθυπουργό.
Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε επιφυλακτικός για το αν θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, καθώς θεωρεί ότι το δικαστικό συμβούλιο, όπως συνέβη και στην περίπτωση Τριαντόπουλου, αποτελείται από δικαστές των οποίων η εξέλιξη εξαρτάται από κυβερνητικές αποφάσεις. Αυτό, είπε, είναι συνέπεια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών, που επιτρέπει στην εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να διαμορφώνει το πλαίσιο απόδοσης ευθυνών.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση, αφού – όπως ισχυρίστηκε – δεν καλούνται μάρτυρες που προτείνουν άλλα κόμματα, ούτε εκείνοι που ζητούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και οι συγγενείς των θυμάτων. «Πώς να εξηγηθεί η απουσία αυτών των φωνών, αν όχι ως πρόθεση συγκάλυψης;», διερωτήθηκε.
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν από τη μία αποδοκιμασία για προσπάθεια συγκάλυψης και από την άλλη ενστάσεις για εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση, ο γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που χειραγωγεί θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη και οι εμπειρογνώμονες, προκειμένου να επιβληθεί η δική της εκδοχή.
Υποστήριξε ότι το ΚΚΕ δεν επιδιώκει πολιτική εκμετάλλευση, αλλά θέλει να φτάσει η έρευνα σε βάθος και να αποδοθεί πλήρης δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως των περιορισμών του σημερινού πολιτικού συστήματος. Όπως είπε, είναι αδιανόητο να μιλάμε μόνο για πολιτικές ευθύνες και να συνεχίζουν κάποιοι να κυβερνούν. «Δεν μπορεί κάποιοι να την γλιτώνουν, όταν ο απλός πολίτης δικάζεται», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, διευκρίνισε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά κατέδειξε ότι η κυβέρνηση χάνει σταδιακά έδαφος. Επιπλέον, μίλησε για τη φθορά που καταγράφουν και άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τον ίδιο εκπροσωπούν μια «αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία». Αντιθέτως, υποστήριξε ότι το ΚΚΕ ακολουθεί ανοδική πορεία, ενώ χαρακτήρισε ορισμένους σχηματισμούς, όπως εκείνον της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ως «κόμματα-ασανσέρ».
Σε ερώτηση αν οι προτάσεις του ΚΚΕ φτάνουν στον λαό, απάντησε ότι αυτό αντανακλάται στη συμμετοχή του κόσμου στους αγώνες, στα συνθήματα που υιοθετούνται στις πορείες, καθώς και στα φοιτητικά κινήματα. Αναφερόμενος στις φοιτητικές εκλογές, κάλεσε τους νέους να πάρουν μέρος και να στηρίξουν τους συλλόγους τους, τονίζοντας ότι η ΚΝΕ και η Πανσπουδαστική παραμένουν πρωταγωνιστικές δυνάμεις.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα «φαντάσματα του αντικομουνισμού», επισημαίνοντας ότι ο φόβος του κομμουνισμού είναι προάγγελος φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων, τα οποία συνεχίζουν να εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Όσον αφορά την κριτική του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, τη διέκρινε από εκείνη άλλων αριστερών κομμάτων, σημειώνοντας ότι βασίζεται σε πλήρες προγραμματικό πλαίσιο και δεν συντάσσεται με την κατεύθυνση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στην ερώτηση αν υπάρχει έτοιμο κυβερνητικό πρόγραμμα από το ΚΚΕ, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι με την υποστήριξη του λαού και μέσα από διαδικασίες λαϊκής κινητοποίησης, το κόμμα διαθέτει ολοκληρωμένες θέσεις για όλες τις πτυχές της πολιτικής ζωής.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο πολιτικό σχέδιο του ΚΚΕ για τη συγκρότηση μιας κοινωνίας με διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο ο λαός θα εκλέγει και θα ανακαλεί τους εκπροσώπους του με ουσιαστική συμμετοχή. Στην έναρξη της συνέντευξης, προσέφερε στον Γιώργο Παπαδάκη το βιβλίο «Αγριολούλουδα» του Γ. Βαρλάμου, με αφορμή την αποχώρησή του από την εκπομπή.