Η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία φτάνει στο τέλος της, λίγο πριν από το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο εμφανίζεται ως επικρατέστερος, ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν θα μπορέσει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση πιο στιβαρή από την προηγούμενη, την οποία ηγήθηκε για έναν χρόνο.
Η Δημοκρατική Συμμαχία (AD), ο πολιτικός σχηματισμός της κεντροδεξιάς υπό την ηγεσία του, συγκεντρώνει 32,2% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το Radio Renascença, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) ακολουθεί με 26,5%. Το εθνικιστικό κόμμα Chega (Τσέγκα), κινείται στο 17,6%, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο των προηγούμενων εκλογών, διατηρώντας τη θέση του ως τρίτης δύναμης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Σε έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λισαβόνας για λογαριασμό του δικτύου RTP, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο Μοντενέγκρο ενισχύει το ποσοστό του στο 34%, από 32% την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η στήριξη στο PS υποχωρεί στο 26%, από 28% που είχε καταγράψει στην προηγούμενη μέτρηση.
Το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας παραμένει ανοιχτό, με τον Μοντενέγκρο να βρίσκεται σε πιθανή πίεση ανάμεσα στους Σοσιαλιστές –που κυβέρνησαν επί σχεδόν μία δεκαετία– και την ακροδεξιά, με την οποία έχει κατηγορηματικά αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας.
Ο 52χρονος πρώην νομικός αντιμετωπίζει επικρίσεις για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που σχετίζεται με την εταιρεία συμβούλων του. Παραιτήθηκε τον Μάρτιο, καθώς η κυβέρνησή του δεν άντεξε ψήφο δυσπιστίας, οδηγώντας τη χώρα σε τρίτες πρόωρες εκλογές μέσα σε τρία χρόνια. Ο ίδιος απορρίπτει κάθε κατηγορία.
Η πολιτική αναλυτής Πάουλα Εσπίριτο Σάντο από το ISCSP του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας εκτιμά ότι «η διατήρηση της εξουσίας θα είναι ήδη επιτυχία» για τον Μοντενέγκρο, ο οποίος πήρε «ένα υπολογισμένο ρίσκο» προσβλέποντας σε αύξηση της κοινοβουλευτικής του δύναμης.
Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν αυτοδυναμία στο AD, ωστόσο ενδέχεται να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη στήριξη της Φιλελεύθερης Πρωτοβουλίας, η οποία καταγράφει 6,4%. Παρά τις δηλώσεις του Μοντενέγκρο ότι «μια ισχυρότερη πλειοψηφία είναι ο στόχος», δεν έκανε έκκληση για απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Από την πλευρά του, ο σοσιαλιστής διεκδικητής της πρωθυπουργίας, Πέντρο Νούνιο Σάντος, 48 ετών και οικονομολόγος, επανέλαβε τις κατηγορίες του προς τον Μοντενέγκρο ότι «οδήγησε σε πρόωρες εκλογές για να αποφύγει να λογοδοτήσει» ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής για την υπόθεση της εταιρείας του.
Η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σε κλίμα πολιτικής κόπωσης και ανησυχίας για παρατεταμένη αστάθεια. Πολίτες και αναλυτές εκφράζουν δυσαρέσκεια για μια πολιτική ηγεσία που, όπως λένε, απέχει από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.
«Έχω κουραστεί με όλα αυτά τα πολιτικά παιχνίδια. Δεν προσφέρουν τίποτα στους πολίτες. Συνήθως ψηφίζω μικρά κόμματα, αλλά αυτή τη φορά δεν βρίσκω λόγο να πάω στις κάλπες», λέει η 53χρονη Μαρία Περέιρα, έμπορος από τη Λισαβόνα.
Ο Πέντρο Πάουλος, 43 ετών και οδηγός, ανέφερε: «Αυτές οι εκλογές δεν ήταν απαραίτητες. Πέρσι ψήφισα την AD, αλλά τώρα μάλλον θα προτιμήσω το Chega. Θέλω ουσιαστική αλλαγή» δηλώνοντας και την αντίθεσή του στη «μαζική μετανάστευση».
Παρά το γεγονός ότι η διαχείριση της μετανάστευσης και οι υπόνοιες γύρω από τον Μοντενέγκρο ευνοούν την άκρα δεξιά, το Chega έχει και τις δικές του προκλήσεις. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση βουλευτή του στις Αζόρες που κατηγορείται για κλοπή αποσκευών. Επιπλέον, η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου του κόμματος, Αντρέ Βεντούρα – πρώην σχολιαστή ποδοσφαίρου, 42 ετών – διακόπηκε δύο φορές λόγω αδιαθεσίας, την Τρίτη και την Πέμπτη.
Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, κάθε προεκλογική δραστηριότητα τερματίζεται απόψε τα μεσάνυχτα, με το Σάββατο να αφιερώνεται στη λεγόμενη «ημέρα περισυλλογής», ενόψει της κάλπης της Κυριακής.