Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 03:23 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Εύβοια, με τη δόνηση να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε τρία χιλιόμετρα ανατολικά από το Προκόπι Ευβοίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 16,9 χιλιόμετρα.
Αρχικά, η αυτόματη λύση του ίδιου Ινστιτούτου τοποθετούσε το επίκεντρο οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου και βάθος στα πέντε χιλιόμετρα, ενώ στη συνέχεια δόθηκε ακόμη μία εκτίμηση που μετέφερε το επίκεντρο έξι χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά από την ίδια περιοχή.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε νησιά των Σποράδων, όπως η Σκιάθος και η Σκόπελος, καθώς και σε πόλεις όπως η Ελευσίνα. Ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση 3,6 Ρίχτερ, στις 03:43, στην ίδια ζώνη, με βάθος πέντε χιλιόμετρα.
Η Βόρεια Εύβοια βιώνει από το πρωί της Κυριακής συνεχή σεισμική δραστηριότητα, με συνολικά 28 δονήσεις να έχουν καταγραφεί μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Οι ισχυρότερες ήταν μεγέθους 4,1 και 4,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 12 και 13 χιλιόμετρα αντίστοιχα, προκαλώντας ανησυχία και εγρήγορση στους κατοίκους.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤNews ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, οι δονήσεις προέρχονται από την ίδια σεισμική ζώνη στην οποία είχε σημειωθεί σεισμός 5,1 Ρίχτερ τον Νοέμβριο του 2023. Όπως εξήγησε, το φαινόμενο αφορά νέα ενεργοποίηση περιοχής της ρηξιγενούς ζώνης που παρέμενε έως τώρα “άθικτη”, και όχι μετασεισμική ακολουθία.
Το πρωί της Δευτέρας, μηχανικοί από τα αρμόδια κλιμάκια θα διενεργήσουν αυτοψίες σε κτήρια για να εκτιμηθούν πιθανές φθορές και να καθοριστεί εάν είναι ασφαλή για χρήση, όπως ανέφερε και το ρεπορτάζ της ΕΡΤNews.