Ύστερα από περίπου τρεις μήνες πλήρους αποκλεισμού, τα πρώτα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης πέρασαν τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν τόσο οι ισραηλινές αρχές όσο και ο ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, πέντε νταλίκες που μετέφεραν παιδικές τροφές και βασικά είδη διαβίωσης εισήλθαν μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, σε μια περιορισμένη ανταπόκριση στις εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις, κυρίως από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, χαρακτήρισε θετική αυτή την εξέλιξη, προειδοποίησε όμως ότι η βοήθεια αυτή αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο εύρος των αναγκών. Υπενθύμισε ότι κατά την τελευταία εκεχειρία, τον Μάρτιο, ο αριθμός των φορτηγών που εισέρχονταν ημερησίως στη Γάζα έφτανε τα 600.
Ο Φλέτσερ σημείωσε επίσης ότι η αστάθεια που επικρατεί στο έδαφος δυσκολεύει τη διανομή, αυξάνοντας τον κίνδυνο λεηλασιών. Από την πλευρά του, το Ισραήλ δήλωσε πως αναμένεται η διέλευση ακόμη τεσσάρων φορτηγών μέσα στην Τρίτη.
Πίεση από συμμάχους – Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση για περιορισμένη παροχή βοήθειας ελήφθη κατόπιν προειδοποιήσεων από συμμαχικές χώρες, πως δεν μπορούν να στηρίξουν επιπλέον στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν συνεχίσουν να δημοσιοποιούνται εικόνες λιμού από τη Γάζα.
Με κοινή ανακοίνωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς χαρακτήρισαν την ανθρωπιστική συνδρομή «εντελώς ανεπαρκή» και έκαναν λόγο για πιθανές «στοχευμένες ενέργειες», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων, εφόσον συνεχιστεί η στρατιωτική επιθετικότητα σε Γάζα και Δυτική Όχθη.
Ο Νετανιάχου απάντησε σε αυτές τις δηλώσεις λέγοντας ότι αποτελούν «τεράστιο δώρο για την γενοκτονική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».
Νέες επιχειρήσεις και εκκενώσεις στη Χαν Γιούνις
Το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ προχώρησε σε νέο κύμα στρατιωτικών επιθέσεων κατά της Γάζας από ξηράς και αέρος, ενώ διέταξε την εκκένωση της Χαν Γιούνις, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, η οποία έχει ήδη υποστεί εκτεταμένες καταστροφές.
Το Ισραήλ επιδιώκει να εντείνει την πίεση προς τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς επιμένει ότι ενδεχόμενη απελευθέρωση μπορεί να γίνει μόνο σε συνθήκες μόνιμης εκεχειρίας και αποχώρησης του ισραηλινού στρατού.
Ο Νετανιάχου τόνισε ότι ο στόχος του Ισραήλ είναι να αποκτήσει «πλήρη έλεγχο της Γάζας» και αναφέρθηκε στην πιθανότητα «εθελοντικής μετανάστευσης» μέρους του παλαιστινιακού πληθυσμού, πρόταση που απορρίπτεται σθεναρά από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Αντιδράσεις για το σχέδιο διανομής βοήθειας
Το Ισραήλ, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, σχεδιάζει νέο μοντέλο διανομής της βοήθειας, υπό την εποπτεία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Στόχος είναι να περιοριστεί η πρόσβαση της Χαμάς στα αποθέματα.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ και διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο αυτό θα παραβιάσει θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές και δεν θα εξασφαλίσει βοήθεια για το σύνολο των πληγέντων. Οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν.
Το νέο σύστημα προβλέπει ότι τα σημεία διανομής θα βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της Γάζας, γεγονός που θα αναγκάσει πολλούς εκτοπισμένους να μετακινηθούν και πάλι, αυξάνοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση.
Έκκληση από τη διεθνή κοινότητα για άνοιγμα των περασμάτων
Υπουργοί Εξωτερικών από 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, κάλεσαν το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα σημεία εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του ΟΗΕ και διεθνών οργανώσεων. Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν σε αυτή την κοινή δήλωση.
Ο πόλεμος ξεκίνησε με την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που άφησε πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς και 251 απαχθέντες. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, περισσότεροι από 53.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά. Περίπου το 90% του πληθυσμού έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του, πολλοί επανειλημμένα.