Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, Τομ Φλέτσερ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, προειδοποιώντας ότι 14.000 βρέφη στη Γάζα κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, αν δεν διατεθούν άμεσα τρόφιμα και φάρμακα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις πέντε φορτηγά με βασικά αγαθά, όπως παιδικές τροφές και τρόφιμα, κατάφεραν να εισέλθουν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 11 εβδομάδες αυστηρού αποκλεισμού. Ωστόσο, η βοήθεια αυτή παραμένει εγκλωβισμένη κοντά στα σύνορα και δεν έχει ακόμα φτάσει στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.
«Χρειαζόμαστε να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια», σημείωσε ο Φλέτσερ, επισημαίνοντας την ανάγκη να διασωθούν όσο περισσότερα από τα 14.000 παιδιά είναι δυνατό. «Το νούμερο αυτό είναι φρικιαστικό, αλλά είναι η πραγματικότητα. Κι αν δεν φτάσει το γάλα και η διατροφή που χρειάζονται, θα χαθούν χιλιάδες ζωές», τόνισε.
Αναφερόμενος στην προέλευση της συγκεκριμένης εκτίμησης, εξήγησε ότι βασίζεται σε στοιχεία από τις ομάδες του ΟΗΕ που συνεχίζουν να επιχειρούν σε νοσοκομεία και σχολεία της περιοχής, καταγράφοντας τις ελλείψεις και τις άμεσες ανάγκες, παρά τις απώλειες που έχουν υποστεί.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια που πέρασε χθες τα σύνορα ως «σταγόνα στον ωκεανό», καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποφασιστική δράση. Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Καναδά προς το Ισραήλ για αλλαγή στάσης, τη χαρακτήρισε «έντονες δηλώσεις», ωστόσο υπογράμμισε ότι το πραγματικό κριτήριο θα είναι το κατά πόσο ο ΟΗΕ θα καταφέρει να ενισχύσει την αποστολή βοήθειας.
Στη Γάζα, η απελπισία είναι διάχυτη. Παλαιστίνιοι πολίτες που μίλησαν στο BBC περιέγραψαν δραματικές σκηνές. «Οι άνθρωποι άρχισαν να λιποθυμούν από την έλλειψη φαγητού και την πείνα. Δεν ξέρουμε τι να ταΐσουμε τα παιδιά μας. Δεν υπάρχουν ούτε φακές, ούτε ρύζι, ούτε αλεύρι, ούτε οποιοδήποτε άλλο είδος τροφής. Τα λαχανικά δεν είναι διαθέσιμα. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να αγοράσει μια ντομάτα. Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει μια σακούλα αλεύρι…Δεν μπορούμε να βρούμε ούτε ένα κομμάτι ψωμί για να ταΐσουμε τα παιδιά μας», είπαν χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τη στάση του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση να επιτραπεί η διέλευση περιορισμένου αριθμού φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν από συμμαχικές χώρες.
«Δεν πρέπει να φτάσουμε σε κατάσταση λιμού, τόσο από πρακτική όσο και από διπλωματική άποψη», ανέφερε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι οι «μεγαλύτεροι φίλοι του Ισραήλ στον κόσμο» έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τις εικόνες μαζικής πείνας.
Η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός έχει στόχο να πιέσει τη Χαμάς, η οποία εξακολουθεί να κρατά 58 ομήρους, με έως και 23 από αυτούς να πιστεύεται ότι είναι εν ζωή.
Το Ισραήλ κατηγορεί επίσης τη Χαμάς για κατάχρηση και υπεξαίρεση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ισχυρισμός που η παλαιστινιακή οργάνωση απορρίπτει.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως μέχρι να δημιουργηθεί «μια αποστειρωμένη ζώνη υπό τον έλεγχο των IDF για τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων», θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση μιας «ελάχιστης, βασικής γέφυρας» με στόχο την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης.