Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ισραηλινών υπουργών, για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διαχειρίζεται την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Καθώς δεν βλέπουμε σαφή βελτίωση για τους αμάχους στη Γάζα, πρέπει να ανεβάσουμε περαιτέρω τους τόνους. Επομένως, τώρα θα πιέσουμε και για κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον μεμονωμένων Ισραηλινών υπουργών». Όπως διευκρίνισε, τα πρόσωπα στα οποία θα στοχεύσουν οι κυρώσεις θα εξεταστούν στο πλαίσιο συζητήσεων μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης.
Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενη πίεση τις τελευταίες ώρες, καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις και οι διπλωματικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου. Η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν ήδη προειδοποιήσει με την επιβολή κυρώσεων, επισημαίνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις της ισραηλινής ηγεσίας.
Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκονται οι δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Οι δύο αξιωματούχοι αναγνώρισαν ανοιχτά πως επιτρέπουν «λίγη βοήθεια» να εισέρχεται στην περιοχή —«μια πίτα κι ένα πιάτο φαΐ»— ώστε να διατηρηθεί η υποστήριξη των διεθνών συμμάχων. Ο Σμότριτς υποστήριξε ότι η παροχή «ελάχιστης αναγκαίας προμήθειας τροφίμων και φαρμάκων» είναι μια τακτική που «θα επιτρέψει στους αμάχους να τρώνε, στους φίλους μας στον κόσμο να συνεχίσουν να μας παρέχουν μια διεθνή ομπρέλα προστασίας έναντι του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Δικαστηρίου της Χάγης, και σε εμάς να συνεχίσουμε να πολεμάμε, Θεού θέλοντος, μέχρι τη νίκη».
Η δήλωση αυτή, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, φαίνεται πως αποτέλεσε το καθοριστικό σημείο καμπής για πολλές δυτικές χώρες. Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης αποδίδεται και στη δημοσίευση φωτογραφικού υλικού, το οποίο αποτυπώνει με αδιαμφισβήτητο τρόπο την κατάσταση οξείας ασιτίας στην οποία έχουν περιέλθει παιδιά στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η ευρεία αποδοχή της γνησιότητας του φωτορεπορτάζ από τον διεθνή Τύπο και τις δυτικές κυβερνήσεις ενίσχυσε την αξιοπιστία των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου που έχουν ήδη απαγγελθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.