Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός», όπου ενημερώθηκε για την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος ιχνηλάτησης περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Η δράση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας και της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών μέσω καταγραφής όλων των σταδίων φροντίδας του ασθενή.
Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, είχε συνομιλίες με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς, ενώ ενημερώθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου, Τάσο Γρηγορόπουλο, για την έως τώρα εφαρμογή του συστήματος. Κάθε ασθενής λαμβάνει ένα «χάρτινο tracker», στο οποίο καταγράφονται όλες οι στάσεις και οι ιατρικές πράξεις, επιτρέποντας άμεση πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες από τους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η πιλοτική δράση θα επεκταθεί σε 14 επιπλέον νοσοκομεία μέχρι τα μέσα Ιουλίου και συνολικά σε 100 δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες έως τον Ιανουάριο του 2026.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Υπουργείο Υγείας, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η ενίσχυση του ΕΣΥ, η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 74% την τελευταία πενταετία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας, και η σημασία των προληπτικών προγραμμάτων, στα οποία συμμετείχαν ήδη 2,5 εκατομμύρια πολίτες.
Ανακοινώθηκε επίσης η έναρξη λειτουργίας του τετραψήφιου αριθμού «1566» τον Ιούλιο, στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καλούν δωρεάν για πληροφορίες που αφορούν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Κατά τις δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός τόνισε:
«Στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων με τις ηγεσίες των Υπουργείων βρίσκομαι για ακόμα μία φορά στο Υπουργείο Υγείας, για να κάνουμε την επισκόπηση της προόδου του σχεδίου δρομολόγησης του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως είχαμε δεσμευθεί στους Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2023.
Πιστεύω, κ. Υπουργέ, ότι μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας απολαμβάνει της πιο στενής, καλώς εννοούμενης, μην το παρεξηγήσετε, παρακολούθησης από εμένα προσωπικά και από την Προεδρία της Κυβέρνησης. Κι αυτό το λέω διότι πράγματι γίνονται πάρα πολύ σημαντικά πράγματα στο Υπουργείο Υγείας, σε πολλά διαφορετικά μέτωπα, τα οποία επηρεάζουν τελικά τις ζωές όλων των Ελλήνων πολιτών.
Να σταθώ κι εγώ στην πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στην έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη οι πρώτες ανακαινίσεις έχουν αρχίσει και παραδίδονται. Μιλάμε για πάνω από 80 νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, 160 Κέντρα Υγείας, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μπορούμε να τα επισκεπτόμαστε το αμέσως επόμενο διάστημα.
Θέλω να τονίσω, επίσης, την πολύ μεγάλη πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί ως προς τη διαχείριση του κόστους, την προσήλωση την οποία έχουμε στην τήρηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον τα νέα ψηφιακά εργαλεία μάς επιτρέπουν να ελέγχουμε συνολικά την ιατρική, αλλά κυρίως τη φαρμακευτική δαπάνη.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα όποια οφέλη, η όποια εξοικονόμηση πόρων, θα επιστρέφει πίσω στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας και πιστεύω ότι με τα καινούργια εργαλεία τα οποία θα μπορέσουμε πολύ άμεσα να θέσουμε σε λειτουργία, θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει.
Στον τομέα της ψηφιακής υγείας συντελείται μια πραγματική επανάσταση. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και γι’ αυτά πολύ πιο αναλυτικά τις επόμενες μέρες. Όμως, ο ψηφιακός φάκελος ασθενή στην πρώτη του εκδοχή, η εφαρμογή του MyHealth app, είναι πραγματικά μια πρωτοποριακή καινοτόμος εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την πληροφορία για τον κάθε ασθενή και μας δίνει την δυνατότητα να μπορούμε να παρακολουθούμε, ουσιαστικά, το ιατρικό ιστορικό του κάθε Έλληνα πολίτη. Σε συνδυασμό με τη σημαντική πρόοδο που έχουμε πετύχει ως προς την κάλυψη σε επίπεδο προσωπικών γιατρών, βάζουμε πια την πρωτοβάθμια φροντίδα σε μια τελείως διαφορετική λογική.
Θέλω να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στις εφημερίες, όπου κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε συνολικά τους χρόνους αναμονής αλλά και την εμπειρία του ασθενούς. Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να πούμε πολλά περισσότερα για την πρωτοβουλία της ιχνηλάτησης της πορείας του ασθενή μέσα από την ίδια την διαδικασία της εφημερίας, μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι έχουν αρχίσει και μειώνονται οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία. Έχουν ήδη μειωθεί κατά 20.000, δίνοντας πάντα έμφαση στους συμπολίτες μας οι οποίοι περιμένουν χρόνια για να κάνουν ένα προγραμματισμένο χειρουργείο.
Και θέλω, τέλος, να εκφράσω την πολύ μεγάλη μου ικανοποίηση, τολμώ να πω και τη συγκίνησή μου, για το γεγονός ότι τα προληπτικά προγράμματα, το πρόγραμμα “Προλαμβάνω” στις διαφορετικές του εκφάνσεις, μας έχει οδηγήσει στο να έχουν κάνει κάποιου είδους προληπτική εξέταση 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Πολλοί συμπολίτες μας στην κυριολεξία σώθηκαν. Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό. Εντόπισαν όλων των ειδών τις ασθένειες και τις κακοήθειες μέσα από μια προληπτική εξέταση την οποία έκαναν επειδή το ελληνικό κράτος πήγε και τους βρήκε και τους παρότρυνε να κάνουν μια προληπτική εξέταση.
Οπότε με την ευκαιρία αυτή θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι να μην αγνοείται και να μην αγνοείτε, όσοι μας ακούν, αυτό το μήνυμα το οποίο παίρνετε στα πλαίσια των πολλών προληπτικών εξετάσεων που μπορούν πια οι Έλληνες πολίτες να κάνουν.
Τέλος, θέλω να κάνω μια ξεχωριστή μνεία και θα υπάρχει, κ. Υπουργέ, μια διακριτή συζήτηση για τα θέματα της ψυχικής υγείας. Ειδικά της ψυχικής υγείας των παιδιών, των εφήβων, των νέων μας.
Ζούμε πια σε μια εποχή όπου οι νέοι μας είναι πιο ευαισθητοποιημένοι για τα θέματα της ψυχικής υγείας. Και αυτό είναι μια κατάκτηση διότι έχουν σπάσει ταμπού του παρελθόντος και μιλούν πια πιο εύκολα για ενδεχόμενα προβλήματα τα οποία έχουν.
Αυτό, όμως, αυξάνει και την υποχρέωση να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την αυξημένη πίεση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Και θα έλεγα ότι η, να το πούμε, ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά οι συνολικές μας παρεμβάσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας θα αποτελέσουν έναν νέο μεγάλο, πιστεύω, εθνικό στόχο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια, τολμώ να το πω, επιδημία η οποία έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Αφορά τα παιδιά, τους εφήβους, τους νέους, έχει σε έναν βαθμό να κάνει και με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Πάντως, υποχρέωσή μας είναι να μπορούμε να παρέχουμε σε κάθε νέο, σε κάθε νέα που αναζητεί κάποιου είδους υποστήριξη σε θέματα ψυχικής υγείας, τη δυνατότητα να μπορεί να έχει αυτή την υποστήριξη μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι μια νέα μεγάλη πρόκληση για την οποία θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά σε μία από τις επόμενες συσκέψεις μας.
Να κλείσω εκφράζοντας και πάλι την προσωπική μου ικανοποίηση για τη δουλειά η οποία γίνεται συνολικά στο Υπουργείο Υγείας. Μέρα με τη μέρα κερδίζουμε αυτό το μεγάλο στοίχημα. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε, αλλά, αναντίρρητα, η πρόοδος την οποία έχουμε πετύχει είναι αξιοσημείωτη.
Και μου υπενθύμισε ο Υπουργός ότι είναι μία ευκαιρία να εξαγγείλω ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες, 15 Ιουλίου, θα λειτουργεί πια ένας τηλεφωνικός αριθμός, ο “1566”, για οποιαδήποτε απορία έχει ο οποιοσδήποτε σχετικά με το σύστημα υγείας: ραντεβού, συνταγογραφήσεις, κόστος φαρμάκων, όχι ιατρικές συμβουλές, το τονίζω, αυτή δεν είναι η δουλειά ενός τηλεφωνικού κέντρου, να παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αλλά το “1566” θα είναι ο νέος αριθμός ο οποίος θα έρθει να υποστηρίξει τα υπόλοιπα κανάλια επικοινωνίας τα οποία έχουμε. Το MyHealth app, ήδη, ως προς τα ραντεβού των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, λειτουργεί πολύ καλά, αλλά υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι ακόμα προτιμούν να καλέσουν δωρεάν έναν τηλεφωνικό αριθμό, στον οποίο θα μπορούν να παίρνουν απάντηση για οποιαδήποτε απορία έχουν γύρω από το Σύστημα Υγείας.
Οπότε το “1566”, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα είναι λειτουργικό εντός του μήνα Ιουλίου, και νομίζω ότι θα είναι μία ακόμα σημαντική βοήθεια την οποία θα παρέχουμε στους πολίτες έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν τις απαντήσεις σε δύσκολα και σύνθετα ερωτήματα τα οποία μπορεί να έχουν».