Η κλιμακούμενη κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, με τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και τις μαζικές απώλειες αμάχων, έχει προκαλέσει νέο κύμα πολιτικών αντιδράσεων στην Ελλάδα, με το ΚΚΕ να προχωρά σε κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητώντας άμεση δράση από την κυβέρνηση.
Με επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, το Κομμουνιστικό Κόμμα απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας, η οποία, σύμφωνα με το ίδιο, έχει φτάσει σε «γενοκτονικά» επίπεδα. Στην παρέμβασή του, το κόμμα ζητά:
- Την άμεση ενεργοποίηση και εξασφάλιση ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Γάζα, ώστε να καταστεί δυνατή η αποστολή βοήθειας στους άμαχους πληθυσμούς.
- Τη διακοπή κάθε στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της έμπρακτης αντίθεσης σε επιχειρήσεις που πλήττουν αμάχους.
- Την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής, που εκκρεμεί από το 2015, για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
Η κίνηση αυτή από πλευράς ΚΚΕ εντείνεται μετά την αρνητική εντύπωση που προκάλεσε η αποχή της Ελλάδας από την κοινή δήλωση της EEAS για τη Γάζα, την οποία υπέγραψαν 24 ευρωπαϊκές και μη χώρες, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών περιφερειακών δυνάμεων. Η ανακοίνωση καλούσε για άμεση είσοδο βοήθειας και επανέναρξη της κατάπαυσης του πυρός, με σαφή μηνύματα τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς τη Χαμάς.
Η παρέμβαση του ΚΚΕ συμπίπτει χρονικά και με την προειδοποίηση του επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, ο οποίος επισήμανε ότι 14.000 νεογνά στη Γάζα κινδυνεύουν άμεσα με θάνατο μέσα σε 48 ώρες αν δεν επιτραπεί η πρόσβαση βασικών ειδών επιβίωσης.
Αναλυτικά η ερώτηση:
“Το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ, έπειτα από 19 μήνες σφοδρών και πολύνεκρων βομβαρδισμών και πολεμικών επιχειρήσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα πάνω από 61.000 νεκρούς, 119.000 τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχος πληθυσμός, περνάει στην τελική φάση του εγκλήματος που διαπράττει στη Λωρίδα της Γάζας, με τη νέα επιχείρηση που εξαπέλυσε, με την ονομασία «Άρμα του Γεδεών».
Αποθρασυμένοι από τη στήριξη των συμμάχων τους, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι κάνουν πλέον λόγο απροκάλυπτα για την κατοχή του συνόλου της περιοχής και εκτοπισμό των Παλαιστινίων, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ και κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, αποδεικνύοντας ποια ήταν εξαρχής τα σχέδιά τους και πόσο ψεύτικα ήταν τα προσχήματα περί «αυτοάμυνας» που αξιοποίησαν και υιοθέτησε εξαρχής και φανατικά η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού.
Με την άρνησή τους να επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας οδηγούν τον παλαιστινιακό λαό σε λιμό, επιδιώκοντας να τον διώξουν, να τον εκτοπίσουν από τα σπίτια του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 20 Μαΐου ο επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ ενημέρωσε ότι στη Γάζα τις επόμενες 48 ώρες κινδυνεύουν με θάνατο 14.000 μωρά, λόγω υποσιτισμού και έλλειψης φαρμάκων.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι προσχηματικές και κυνικές οι δηλώσεις του Νετανιάχου για «είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα για «διπλωματικούς λόγους», δηλαδή για να συνεχίσει να έχει την απροκάλυπτη στήριξη των συμμαχικών του κυβερνήσεων, όπως είναι και η ελληνική κυβέρνηση, στη σφαγή που διαπράττει, την ώρα που έχουν καταστραφεί οι δομές υγείας, που δεν υπάρχει πλέον ούτε νοσοκομείο να περιθάλψει τους χιλιάδες τραυματίες, ούτε μαιευτήριο για να γεννήσουν οι έγκυες.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που αρνείται πεισματικά να καταδικάσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ, ευρισκόμενη μονίμως στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, είναι πλέον σε καταφανώς απόλυτη αντίθεση με τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά», η αναβάθμιση της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας και συνολικά η στήριξη στο κράτος-κατακτητή του Ισραήλ, για να διατηρηθούν οι στρατηγικές συμμαχίες, τα ενεργειακά και άλλα σχέδια της άρχουσας τάξης, δεν απηχούν τις απόψεις του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας, που εξαρχής έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό και το δικαίωμά του να έχει τη δική του πατρίδα.
Για το ζήτημα αυτό, άλλωστε, υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ελληνικού κοινοβουλίου για την άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για μια απόφαση που εδώ και δέκα χρόνια αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ.
Για τους παραπάνω λόγους, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός:
- Ποιες ενεργητικές πρωτοβουλίες θα πάρει η Ελλάδα – και με την ειδική υποχρέωση που έχει πλέον ως μη μόνιμο μέλος του Ασφαλείας του ΟΗΕ – για να ικανοποιηθεί η κατεπείγουσα ανάγκη για άνοιγμα ανθρωπιστικών οδών, έτσι ώστε να αποσταλεί άμεση βοήθεια, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και γιατροί, για να αντιμετωπιστεί ο λιμός για τους βασανιζόμενους από την ισραηλινή αγριότητα Παλαιστινίους, για να αυξηθούν δραστικά τα κονδύλια στήριξης προς τον Παλαιστινιακό λαό, να στηριχθεί και να ενισχυθεί το έργο της UNRWA, να λειτουργήσουν ξανά τα Νοσοκομεία στη Γάζα.
- Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να σταματήσει η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας με το κράτος του Ισραήλ, που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό, για να σταματήσει η κατοχή και η γενοκτονία.
- Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της ελληνικής Βουλής του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.“