Ματαιώνονται, όπως φαίνεται, οι όποιες ελπίδες διατηρούσαν οι Παλαιστίνιοι για πιθανή αναγνώριση του κράτους τους από το Παρίσι και το Λονδίνο κατά την προσεχή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.
Οι προσδοκίες αυτές, τις οποίες τροφοδότησαν με σκοπιμότητα και διπροσωπία ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κιρ Στάρμερ, φαίνεται ότι είχαν περισσότερο χαρακτήρα επικοινωνιακής διαχείρισης εντός των χωρών τους, προκαλώντας εν τω μεταξύ εντάσεις και αντιδράσεις από την πλευρά του Ισραήλ.
Όπως γράφει ο Guardian, διπλωματικοί κύκλοι έχουν ήδη γνωστοποιήσει στο Ισραήλ ότι οι σχεδιασμοί για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Γαλλία και Βρετανία στις 17 και 20 Ιουνίου, μαζί με παράλληλη αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία, εγκαταλείπονται, καθιστώντας την επικείμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη συνάντηση περιορισμένων προσδοκιών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε υποστηρίξει από καιρό ότι μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε «πολιτικό ηθικό καθήκον», ενώ ο Στάρμερ είχε δώσει έμφαση στο θέμα αυτό ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η συνάντηση της Νέας Υόρκης θα επικεντρωθεί τελικά στη διατύπωση ενός «πλαισίου αναγνώρισης», περιλαμβάνοντας σειρά όρων και δεσμεύσεων προς την παλαιστινιακή πλευρά – τόσο προς τη Χαμάς όσο και προς την Παλαιστινιακή Αρχή – με βασικά σημεία τη μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Νοέλ Μπαρό, χαρακτήρισε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «συμβολική» και επεσήμανε πως η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, φέρει «ειδική ευθύνη» να μην προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση χωρίς τη συναίνεση των συμμάχων της.
Ανησυχία για ενδεχόμενη διαρκή αναβολή της αναγνώρισης εξέφρασε ο Κένεθ Ροθ, πρώην διευθυντής της Human Rights Watch, εφόσον προηγηθούν όροι όπως αυτοί που ανακοινώθηκαν.
Αν και 147 κράτη έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν επιφυλακτικές και διστάζουν να προχωρήσουν χωρίς συναίνεση από το Τελ Αβίβ και χωρίς πρωτοβουλίες από τα αραβικά κράτη.
Το περασμένο έτος, Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία προχώρησαν σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, εντείνοντας τις φωνές υπέρ μονομερών ενεργειών με στόχο την άσκηση πίεσης στο Ισραήλ για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Ισραηλινός διπλωμάτης Άλον Πίνκας δήλωσε στο Middle East Eye πως η πρωτοβουλία της Γαλλίας είναι «ισχυρή και έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας».
Ωστόσο, οι κινήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας φαίνεται να έχουν ανακοπεί λόγω των πιέσεων από τις ΗΠΑ και υπό την απειλή της ισραηλινής πλευράς για προσάρτηση μεγάλου τμήματος της Δυτικής Όχθης με τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, ανακοίνωσε ότι τα σχέδια για την κατασκευή 22 νέων, παράνομων εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη αποτελούν «στρατηγική επιλογή που αποτρέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».
Τον περασμένο Ιούλιο, η Κνεσέτ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία ψήφισμα αντίθεσης στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, με μόνο τους Άραβες βουλευτές και έναν Ισραηλινό της Αριστεράς να τάσσονται υπέρ.