Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται σήμερα στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάρκους Μπρούνερ, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Λιβύη.
Στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν βασικά θέματα που αφορούν την πρόοδο στην εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης, τη βελτίωση των διαδικασιών επιστροφής καθώς και η συνολική διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων. Ο επίτροπος θα θέσει επίσης επί τάπητος τις προκλήσεις που καταγράφονται στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόκειται να πραγματοποιήσει επαφές και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όπως και με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Αθανάσιο Πλεύρη.
Στο πλαίσιο της χθεσινής του εισήγησης στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και στις εικασίες που διακινούνται γύρω από αυτό το διάστημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας αξιοποιεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει:
την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο,
την κατάρτιση και αποτύπωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού,
και την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης.
Στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει τη χώρα μας, καθώς στα τελευταία του συμπεράσματα χαρακτηρίζει άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο – όπως τονίζεται – παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών, δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει νομικές συνέπειες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο δημιουργίας νέας διαδρομής μεταναστών από τη Λιβύη προς την Κρήτη και προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων για την αναχαίτισή της. Υπό αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη του Επιτρόπου Brunner στη Λιβύη αποκτά ιδιαίτερο βάρος.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε ενέργειες: δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν στα διεθνή ύδατα κοντά στη Λιβύη, με αποστολή την αποτροπή των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης.
Οι εν λόγω κινήσεις προκαλούν, όπως σημειώθηκε, αποσπασματικές αντιδράσεις από την πλευρά της Λιβύης, κάτι που ερμηνεύεται ως απόρροια της επίμονης και πρακτικής εφαρμογής των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τέλος ένα έμμεσο μήνυμα σε εσωτερικές φωνές αμφισβήτησης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε υιοθέτησης των αφηγημάτων άλλων χωρών. Επανέλαβε τη διαρκή βούληση της Ελλάδας για σχέσεις σε πνεύμα καλής γειτονίας με τη Λιβύη και την πρόθεση για διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.