Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, με την εφαρμογή τους να ξεκινά την 1η Αυγούστου.
Μέσω αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο Truth Social, δημοσίευσε τις επιστολές που απέστειλε στους ηγέτες των δύο χωρών, ενημερώνοντάς τους για την απόφαση αυτή. Η ανακοίνωση είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, προκαλώντας πτώση στους δείκτες της Wall Street και παράλληλη ενίσχυση του δολαρίου. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κοντά στο 1%, ενώ η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 4,9%.
Στις επιστολές του ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνει προειδοποίηση στους συνομιλητές του να αποφύγουν τυχόν αντίποινα, ξεκαθαρίζοντας ότι τυχόν αύξηση των δασμών από τις δύο χώρες θα προκαλέσει αυτόματη προσθήκη στο ήδη ανακοινωθέν ποσοστό. «Εάν για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσετε να αυξήσετε τους δασμούς σας, τότε, όποιος και αν είναι ο αριθμός που θα επιλέξετε να τους αυξήσετε, θα προστεθεί στο 25% που χρεώνουμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επισημαίνεται ότι το ποσοστό 25% δεν περιλαμβάνει επιπρόσθετους τομεακούς δασμούς που η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει ή σχεδιάζει να επιβάλει ξεχωριστά σε συγκεκριμένες κατηγορίες εισαγόμενων προϊόντων.
Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συγκαταλέγονται στους βασικότερους προμηθευτές των ΗΠΑ, αποτελώντας την πέμπτη και την έβδομη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών για το 2024, με συνδυασμένο μερίδιο περίπου 9% επί του συνολικού όγκου.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της 9ης Ιουλίου, κατά την οποία ολοκληρώνεται το 90ήμερο περιθώριο που είχε δώσει ο Τραμπ για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Απριλίου είχαν παρουσιαστεί προτάσεις για «ανταποδοτικούς» δασμούς έως και 50%, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και βύθισε τον δείκτη Nasdaq σε πτωτική τροχιά. Έπειτα από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος ανέστειλε την επιβολή των περισσότερων μέτρων –πλην του αρχικού 10%– προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Η κίνηση αυτή είχε τότε ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη των αγορών, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να αγγίζουν ιστορικά υψηλά.
Το ποσοστό των δασμών προς τη Νότια Κορέα παραμένει στο επίπεδο της αρχικής ανακοίνωσης, ενώ στην περίπτωση της Ιαπωνίας παρουσιάζει αύξηση κατά μία μονάδα.
Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει την ολοκλήρωση μόνο δύο εμπορικών συμφωνιών – με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ.
Σε επόμενο χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε και άλλες επιστολές που αφορούν νέους δασμούς σε επιπλέον χώρες. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε:
- 25% σε Μαλαισία, Τυνησία και Καζακστάν
- 30% σε Βοσνία και Νότια Αφρική
- 32% στην Ινδονησία
- 35% σε Μπαγκλαντές και Σερβία
- 36% στην Ταϊλάνδη
- 40% σε Λάος και Μιανμάρ
«Η σχέση μας -δυστυχώς- είναι πολύ μακριά από το να είναι αμοιβαία», σημειώνει σε αρκετές από τις επιστολές.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, γνωστοποίησε νωρίτερα ότι συνολικά 12 χώρες θα παραλάβουν επιστολές εντός της ημέρας, με τις σχετικές αναρτήσεις να δημοσιεύονται μέσω της πλατφόρμας Truth Social. Όπως διευκρίνισε, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και επιπλέον σχετικές ανακοινώσεις. Η ίδια τόνισε ότι εντός της ημέρας ο Τραμπ θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα μεταφέροντας επισήμως την καταληκτική ημερομηνία των συνομιλιών από τις 9 Ιουλίου στην 1η Αυγούστου.
Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που θα λάβουν ειδοποίηση για νέους δασμούς.
Επιπλέον δασμοί για «αντιαμερικανικές» ενέργειες
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η κυβέρνηση Τραμπ δεν σχεδιάζει άμεσα την επιβολή δασμών 10% στις χώρες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ωστόσο είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το μέτρο σε περίπτωση που κάποιο μέλος υιοθετήσει πολιτικές που κριθούν «αντιαμερικανικές».
«Τραβάμε μια γραμμή. Εάν ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που είναι αντιαμερικανικές, τότε θα επιβληθεί ο δασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή με γνώση του ζητήματος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η σχετική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, μέσω του Truth Social, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία, εν όψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 9ης Ιουλίου.