Τουλάχιστον έντεκα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή ενώ περίμεναν να παραλάβουν τρόφιμα από σημεία διανομής στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας τον αριθμό τους στους σχεδόν 800 θανάτους που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες σε παρόμοιες περιστάσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Όπως μετέδωσε το AFP, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας της Γάζας, Μαχμούντ Μπασάλ, ανέφερε πως συνολικά 45 άτομα σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην περιοχή από πυρά του ισραηλινού στρατού.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) δήλωσε ότι έχει καταγράψει 798 θανάτους κοντά σε σημεία διανομής που λειτουργεί το Humanitarian Foundation for Gaza (GHF), μια δομή που στηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, καθώς και κατά μήκος διαδρομών που ακολουθούν φάλαγγες ανθρωπιστικής βοήθειας άλλων οργανώσεων, περιλαμβανομένων εκείνων των Ηνωμένων Εθνών.
Το GHF συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια και τη διανομή εφοδίων εντός της Γάζας, ακολουθώντας διαφορετικό δίαυλο από εκείνον του ΟΗΕ, τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ότι επιτρέπει σε μαχητές να καταλαμβάνουν προμήθειες που προορίζονται για πολίτες. Η Χαμάς απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Μετά τις μαζικές απώλειες αμάχων που επιχειρούσαν να φτάσουν σε σημεία του GHF σε περιοχές με ισραηλινή στρατιωτική παρουσία, τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν αυτό το μοντέλο παροχής «εγγενώς μη ασφαλές» και αντίθετο με τις αρχές ανθρωπιστικής ουδετερότητας.
«(Από τις 27 Μαΐου) έως την 7η Ιουλίου, έχουμε καταγράψει 798 φόνους, μεταξύ των οποίων 615 κοντά σε σημεία του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα, και 183, καθώς φαίνεται, στη διαδρομή ανθρωπιστικών οχηματοπομπών», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της OHCHR.
Το GHF, που ξεκίνησε τις επιχειρήσεις διανομής τροφίμων στα τέλη Μαΐου, έπειτα από την άρση του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ που είχε διαρκέσει έντεκα εβδομάδες, απέρριψε χθες τους ισχυρισμούς του ΟΗΕ ως «ψευδείς και παραπλανητικούς». Η οργάνωση επιμένει ότι δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά σε δικά της σημεία.
«Το γεγονός είναι ότι οι περισσότερες φονικές επιθέσεις σε σημεία ανθρωπιστικής βοήθειας συνδέονται με οχηματοπομπές των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε εκπρόσωπος του GHF.
Η OHCHR τόνισε ότι τα στοιχεία της προέρχονται από ποικίλες πηγές, όπως ιατρικά ιδρύματα στη Γάζα, νεκροταφεία, οικογένειες θυμάτων, παλαιστινιακές υγειονομικές δομές, ΜΚΟ και συνεργάτες της επί του πεδίου.
Η ίδια υπηρεσία επεσήμανε ότι τα περισσότερα περιστατικά τραυματισμών που εντοπίστηκαν από τις 27 Μαΐου σε κοντινή απόσταση από τα κέντρα βοήθειας αφορούσαν τραύματα από σφαίρες.
«Έχουμε διατυπώσει ανησυχίες για θηριωδίες που έχουν διαπραχθεί και για τον κίνδυνο να διαπραχθούν περαιτέρω θηριωδίες εκεί όπου άνθρωποι περιμένουν για βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα», δήλωσε η ίδια.
«Όταν οι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και φάρμακα, και όταν… έχουν να επιλέξουν μεταξύ του να πυροβοληθούν ή να τραφούν, αυτό είναι απαράδεκτο», προσέθεσε.
Η τοποθέτηση του ισραηλινού στρατού
Σε ερώτηση που δέχθηκε για τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι καταβάλλει προσπάθειες ώστε να περιορίσει τις «πιθανές προστριβές» μεταξύ στρατιωτών και πολιτών που αναζητούν βοήθεια, ενώ δήλωσε ότι εξετάζει ενδελεχώς περιστατικά όπου υπάρχουν αναφορές για πλήγματα κατά αμάχων σε τέτοιες τοποθεσίες.
«Εκδόθηκαν οδηγίες προς τις δυνάμεις στο πεδίο μετά από διδάγματα που αντλήθηκαν», πρόσθεσε στην ανακοίνωση.