Η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση προς την Κούβα, ανακοινώνοντας χθες ένα νέο πακέτο κυρώσεων χωρίς προηγούμενο σε βάρος του Κουβανού προέδρου, την ημέρα της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από τις πρωτοφανείς αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στο νησί.
Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ τιμωρείται για «τον ρόλο του στη βαρβαρότητα του καθεστώτος εναντίον του λαού του», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του σε επίσημη ανακοίνωση. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν περιορισμούς στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τον πρόεδρο της χώρας.
Στις 11 Ιουλίου 2021, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Κούβας ζητώντας περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Οι διαδηλώσεις αυτές, που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο κύμα λαϊκής κινητοποίησης από την επανάσταση του 1959 υπό τον Φιδέλ Κάστρο, συνοδεύτηκαν από έναν νεκρό, δεκάδες τραυματισμούς και εκατοντάδες συλλήψεις.
Εκείνο το βράδυ, ο Ντίας-Κανέλ, που κυβερνά από το 2019, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και κάλεσε τους υποστηρικτές του καθεστώτος σε «διαταγή μάχης» ώστε να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές στους δρόμους.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή την καταστολή, όπως και τις μαζικές καταδίκες πολιτών, πολλοί εκ των οποίων καταδικάστηκαν ακόμη και σε 25 χρόνια φυλάκισης.
Η επάνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο, πυροδότησε νέα όξυνση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στα τέλη Ιουνίου, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπέγραψε «μνημόνιο» με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής ασφυκτικής πίεσης στο νησί, το οποίο υφίσταται εμπάργκο από το 1962.
Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι «λαμβάνει μέτρα για να εφαρμόσει» τη συγκεκριμένη στρατηγική.
«Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό και στους πολιτικούς κρατούμενος στη νήσο», η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε «κορυφαίους αξιωματούχους του καθεστώτος», υποστηρίζοντας ότι εμπλέκονται σε «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Εκτός από τον πρόεδρο Ντίας-Κανέλ, κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε δύο ακόμη κυβερνητικά στελέχη: τον υπουργό Άμυνας Άλβαρο Λόπες Μιέρα και τον υπουργό Εσωτερικών Λάσαρο Αλβέρτο Άλβαρες Κάσας.
Περιορισμοί επιβλήθηκαν επίσης σε «πολλούς αξιωματούχους του δικαστικού συστήματος και των φυλακών» για τη συμμετοχή τους σε «αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια διαδηλωτών» από το καλοκαίρι του 2021. Τα ονόματα των εμπλεκομένων δεν δημοσιοποιήθηκαν.
Η διοίκηση Τραμπ υποστηρίζει πως 700 άτομα εξακολουθούν να κρατούνται για τη συμμετοχή τους στις τότε κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά τους, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 360 έως 420 κρατούμενους.
Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται άτομα που αποφυλακίστηκαν τους τελευταίους μήνες αφού εξέτισαν τις ποινές τους, καθώς και άλλοι που απελευθερώθηκαν βάσει συμφωνίας στην οποία μεσολάβησε το Βατικανό. Η συμφωνία αυτή προηγήθηκε της απομάκρυνσης της Κούβας από τον κατάλογο των χωρών που «στηρίζουν την τρομοκρατία» — απόφαση που είχε ληφθεί κατά τη θητεία του Τζο Μπάιντεν (2021-2025), αλλά ανακλήθηκε από τον Τραμπ.
Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας είχαν προβλεφθεί συνολικά 553 αποφυλακίσεις, στην πλειονότητά τους πολιτικών κρατουμένων, αλλά και ποινικών κρατουμένων.
Ο Μάρκο Ρούμπιο κατηγόρησε τις κουβανικές αρχές ότι βασανίζουν τον Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και ζήτησε «άμεσα απόδειξη ζωής».
Ο Φερέρ, γνωστός αντικαθεστωτικός, 54 ετών, είχε απελευθερωθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη με τη συνδρομή της Αγίας Έδρας, αλλά φυλακίστηκε εκ νέου τον Απρίλιο, έπειτα από την ακύρωση της απόφασης προσωρινής αποφυλάκισής του.
«Υφίσταται ακραία βασανιστήρια» και «κάθε ημέρα μπορεί να είναι η τελευταία» που ζει, δήλωσε η αδελφή του Άνα Μπέλκις Φερέρ, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι η σύζυγός του τον επισκέφθηκε στις φυλακές στις 8 Ιουλίου.
Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέταξε πρόσφατα εγκαινιασμένο 42ώροφο ξενοδοχείο στην Αβάνα στον κατάλογο των εγκαταστάσεων στις οποίες απαγορεύεται να διαμένουν Αμερικανοί πολίτες, με σκοπό «να αποτρέπεται η χρηματοδότηση της κρατικής καταστολής με αμερικανικά δολάρια».
«Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις στους επαναστάτες ηγέτες και να συνεχίζουν τον παρατεταμένο και ανελέητο οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κούβας, αλλά δεν μπορούν να λυγίσουν τη βούληση του λαού της, ούτε των ηγετών της», δήλωσε αντιδρώντας μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροδρίγκες.