Νέο πρόβλημα στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση πυροδοτεί ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 30% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Αυγούστου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου που δημοσιεύθηκε σε κοινωνικό δίκτυο το Σάββατο, από τις αρχές Αυγούστου όλα τα προϊόντα προέλευσης Ε.Ε. θα επιβαρύνονται με ενιαίο δασμό 30% κατά την είσοδό τους στην αμερικανική αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τραμπ σημείωσε: «από την 1η Αυγούστου 2025, θα επιβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν δασμό μόλις 30% στα προϊόντα της που αποστέλλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεχωριστά από τους ειδικούς δασμούς ανά κατηγορία προϊόντων».
Στην ίδια επιστολή επισημαίνει: «αν για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσετε να αυξήσετε τους δασμούς σας και να προβείτε σε αντίποινα, τότε το ποσοστό που θα επιλέξετε να αυξήσετε θα προστεθεί στο 30% που εμείς επιβάλλουμε».
Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, η κίνηση του Τραμπ εκλαμβάνεται ως μέρος μιας σκληρής διαπραγματευτικής στρατηγικής.
Η εν λόγω επιστολή έρχεται παρά το γεγονός ότι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, με στόχο να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για τους δασμούς και το εμπόριο.
Οι συζητήσεις επικεντρώνονταν σε ελάφρυνση του υφιστάμενου δασμού 25% στα ευρωπαϊκά οχήματα, αλλά και σε μια ευρύτερη συμφωνία για την άρση των δασμών σε προϊόντα όπως τα αλκοολούχα ποτά, τα αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. είχε δηλώσει πρόθυμη να περιορίσει το εμπορικό της πλεόνασμα ύψους 198 δισ. ευρώ με τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις εισαγωγές αμερικανικών εξοπλισμών και υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Μέχρι στιγμής, η Ε.Ε. δεν έχει απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα στους ήδη υπάρχοντες δασμούς που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον: 25% στα οχήματα και τα εξαρτήματά τους, 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο, καθώς και 10% στα περισσότερα προϊόντα.
Η αρχική πρόθεση των Βρυξελλών ήταν η σύναψη μίας συνολικής εμπορικής συμφωνίας για τη σταδιακή εξάλειψη των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα. Ωστόσο, οι πολύμηνες και δύσκολες συνομιλίες έχουν οδηγήσει σε παραδοχή ότι πιθανότατα θα χρειαστεί μια προσωρινή συμφωνία, με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα επιτευχθεί μία πιο συμφέρουσα τελική λύση.
Οι χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται διχασμένες ως προς την προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί: η Γερμανία επιδιώκει ταχεία επίτευξη συμφωνίας για να προστατευθούν τα συμφέροντα της βαριάς βιομηχανίας της, ενώ άλλα κράτη, όπως η Γαλλία, προειδοποιούν να μην υποχωρήσει η Ένωση σε μια συμφωνία που υπαγορεύεται από την Ουάσιγκτον.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Μάρος Σέφτσοβιτς, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και την Εμπορική Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τον Τραμπ και, έως πρόσφατα, οι δύο πλευρές φαινόταν να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο γενικού δασμού 10% σε όλες τις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν εξαιρέσεις για κρίσιμα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Η εξαγγελία Τραμπ το Σάββατο για ενιαίο δασμό 30%, συνοδευόμενη από την προειδοποίηση πως τυχόν απάντηση της Ε.Ε. θα επιφέρει ακόμη υψηλότερο ποσοστό, μεταβάλλει δραστικά τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων.