“H Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει διαχρονικά και παραμένει σήμερα σταθερά το Κυπριακό ως κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Η εθνική μας ταυτότητα επιτάσσει ότι σε κάθε περίσταση θα αφιερώνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση της διαδικασίας επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των Αποφάσεων και Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM από τη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό εξέφρασε αισιοδοξία, τονίζοντας πως είναι αδιανόητο σε μια περίοδο που μαίνονται τόσες διεθνείς συγκρούσεις και εντάσεις, να παραμένει η Κύπρος διαιρεμένη.
Υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι “αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας σαφής σχεδιασμός, με χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα και ένας κατάλογος με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είναι απολύτως αναγκαία για την πρόοδο της διαδικασίας”.
Ο Υπουργός ανέφερε πως καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ώστε οι συνομιλίες να προχωρήσουν μεθοδικά και αποκάλυψε ότι σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια που είχε προτείνει η χώρα μας στη Γενεύη τον Μάρτιο, υπήρξε πρόοδος.
“Άρα ένα ικανοποιητικό ποσοστό έχει ήδη δρομολογηθεί. Προστέθηκαν ακόμη τέσσερα κεφάλαια στα θετικά μέτρα και συμφωνήθηκε οι δύο ηγέτες να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο υπό την αιγίδα του ΓΓ, ενώ προς το τέλος του έτους προγραμματίζεται μια νέα πενταμερής διάσκεψη” σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο ΥΠΕΞ τόνισε πως τα θέματα ανακινήθηκαν έπειτα από την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που κάλυπτε τη δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο σύνολό τους, και αυτό κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, όπως είπε, “προκηρύξαμε οικόπεδα προς εκμετάλλευση εντός της ελληνικής ΑΟΖ, με αφορμή το ενδιαφέρον που εξέφρασε η Chevron”.
Ο ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Λίβυοι δεν προσβάλλουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, καθώς φαίνεται να σεβάστηκαν τη μέση γραμμή όπως τη νοεί η Ελλάδα. “Αυτό είναι κομβικό διότι μπορεί ο καθένας να έχει τη δική του αντίληψη για τις θαλάσσιες ζώνες, όμως το ουσιαστικό είναι τι συμβαίνει στην πράξη. Η Λιβύη έδωσε άδειες κάτω από τη μέση γραμμή, άρα δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης” υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο το χαρακτήρισε “άκυρο και ανυπόστατο”, εξηγώντας πως αυτό υπογράφηκε από μη νομιμοποιημένη κυβέρνηση και αφορά δύο χώρες που δεν διαθέτουν αντικείμενες ακτές.
“Κατά συνέπεια, σε κανένα δικαστήριο ή διεθνές φόρουμ δεν μπορεί να σταθεί το εν λόγω μνημόνιο”, είπε και κάλεσε τη Λιβύη να ξεκινήσει τεχνική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την οριοθέτηση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Όσον αφορά την επίσκεψή του στη Λιβύη, την χαρακτήρισε επιτυχή, καθώς συζητήθηκαν τα ζητήματα της οριοθέτησης και της μεταναστευτικής πίεσης.
Για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει για τρεις μήνες την υποβολή αιτήσεων ασύλου εξήγησε πως στόχος είναι να σταλεί σαφές μήνυμα στους διακινητές ότι δεν έχει νόημα να κατευθύνονται προς την Κρήτη, αφού οι αιτήσεις δεν θα εξετάζονται. “Είναι μια μεταβατική λύση για να οικοδομηθεί συνεργασία με τη Λιβύη και μέσω της συνδρομής του Λιμενικού να εξαλειφθούν οι ροές” είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης παρατήρησε πως την τελευταία διετία οικοδομήθηκε μια πιο λειτουργική σχέση με την Τουρκία, που στοχεύει στην αποτροπή εντάσεων πριν αυτές μετατραπούν σε κρίσεις.
Σχολίασε πως για πρώτη φορά στήθηκε ένας διάλογος πάνω σε σταθερούς πυλώνες, όπως ο Πολιτικός Διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η Θετική Ατζέντα, με κάθε τομέα να έχει τον δικό του υπεύθυνο. Επισήμανε πως αν και οι συζητήσεις δεν ήταν εύκολες, λόγω ιστορικών φορτίων, η βασική κατεύθυνση είναι να διατηρηθεί μια σχέση που αποτρέπει την επιστροφή στα προβλήματα του παρελθόντος, χωρίς παραχωρήσεις στα εθνικά συμφέροντα.
Τέλος, ανέφερε ότι έχουν περιοριστεί αισθητά τόσο οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου όσο και οι μεταναστευτικές πιέσεις σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
“Συνολικά, αν κάνουμε μια αποτίμηση της τελευταίας διετίας, νομίζω ότι έγιναν μικρά αλλά σταθερά βήματα προς μια πιο ομαλή και αμοιβαία κατανόηση, χωρίς καμία υποχώρηση στα εθνικά μας δικαιώματα” κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.