29 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, εκφράζουν έντονη ανησυχία και αίσθημα ευθύνης για την κρίση στη Γάζα, μέσω κοινής δήλωσης που εξέδωσαν. Τη δήλωση υπογράφουν υπουργοί Εξωτερικών από κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Ωκεανίας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αίτημα την άμεση παύση των εχθροπραξιών, ενώ καταδικάζουν τη μεθοδευμένη και ανεπαρκή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καλώντας το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Σε ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται:
«Εμείς, οι υπογράφοντες που αναφέρονται παρακάτω, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με ένα απλό, επείγον μήνυμα:
Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί τώρα.
Τα βάσανα των αμάχων στη Γάζα έχουν φτάσει σε νέα βάθη.
Το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Καταδικάζουμε τη σταδιακή χορήγηση βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούν να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τροφή.»
Η δήλωση υπογραμμίζει ότι «είναι τρομακτικό ότι πάνω από 800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ αναζητούσαν βοήθεια», τονίζοντας:
«Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει στον άμαχο πληθυσμό απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια είναι απαράδεκτη.
Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.»
Παράλληλα, εκφράζεται καταδίκη για την κράτηση ομήρων από τη Χαμάς, με αίτημα «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους».
Η δήλωση απορρίπτει επίσης το σχέδιο περί δημιουργίας «ανθρωπιστικών ζωνών» για τους Παλαιστινίους, ενώ ασκεί κριτική στην επιτάχυνση των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο εποικισμού διαιρεί το παλαιστινιακό κράτος στα δύο».
Τονίζεται ακόμη πως «η μόνιμη αναγκαστική εκτόπιση αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και ότι οι υπογράφοντες είναι «κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής της εδαφικής ή δημογραφικής κατάστασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».
Η κοινή δήλωση ολοκληρώνεται με έκκληση για:
«Καλούμε όλα τα μέρη και τη διεθνή κοινότητα να ενωθούν σε μια κοινή προσπάθεια για να τερματιστεί η σύγκρουση μέσω άμεσης, άνευ όρων και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου και δηλώνουμε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.»
Η δήλωση φέρει τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών από τις εξής χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην πρωτοβουλία συνυπογράφει και η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ισότητα, την Ετοιμότητα και τη Διαχείριση Κρίσεων.