Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να αναγνωρίσει επισήμως το Παλαιστινιακό κράτος κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Η ανακοίνωση έγινε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), συνοδευόμενη από επιστολή του Μακρόν προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με την οποία επιβεβαιώνει την πολιτική απόφαση του Παρισιού. Αν επισημοποιηθεί, η Γαλλία θα είναι η πρώτη μεγάλη δυτική δύναμη που προχωρά σε μια τέτοια αναγνώριση, εν μέσω εντεινόμενης διεθνούς πίεσης για λύση δύο κρατών.
Στο φόντο της κρίσης στη Γάζα
Η πρωτοβουλία του Μακρόν έρχεται ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να βαθαίνει. Οι ισραηλινές επιθέσεις δεν έχουν κοπάσει, την ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό και ανυπαρξία βασικών αγαθών.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ γνωστοποίησε πως θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, με στόχο την αναζήτηση τρόπων τερματισμού της αιματοχυσίας και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.
Ο Στάρμερ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα ανείπωτη και αδικαιολόγητη, σημειώνοντας ότι έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα εξαθλίωσης. Όπως ανέφερε:
«Τα δεινά και ο λιμός στη Γάζα είναι ανείπωτα και αδικαιολόγητα… Γινόμαστε μάρτυρες μιας ανθρωπιστικής καταστροφής».
ΗΠΑ: Αποχή από τη διάσκεψη του ΟΗΕ
Αντίθετη στάση κρατούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν θα συμμετάσχουν στην επερχόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, η οποία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμι Πίγκοτ, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται παράλληλα για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, αποφεύγοντας όμως τη διαρροή πόρων προς τη Χαμάς.
Ο Πίγκοτ κατηγόρησε ευθέως τη Χαμάς για εργαλειοποίηση της βοήθειας, τονίζοντας:
«Έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα που προσπαθεί να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, με τρόπο ώστε να μην καταλήγει στα χέρια της Χαμάς».
Το σκηνικό παραμένει τεταμένο, με τις διπλωματικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες να αναζητούν διέξοδο σε μια πολυδιάστατη κρίση που κλιμακώνεται καθημερινά.