Η ένταση κορυφώθηκε επικίνδυνα στην νοτιοανατολική Ασία, όπου Καμπότζη και Ταϊλάνδη αντάλλαξαν πυρά νωρίς το πρωί της Πέμπτης (24/7), με αφορμή μια διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή, οδηγώντας σε τουλάχιστον 12 νεκρούς Ταϊλανδούς, εκ των οποίων 11 άμαχοι και ένας στρατιώτης, σύμφωνα με τις αρχές της Μπανγκόκ.
Η συνοριακή σύγκρουση ξέσπασε με αλληλοκατηγορίες για το ποιος πυροδότησε τις εχθροπραξίες. Η Ταϊλάνδη υποστηρίζει πως οι Καμποτζιανοί στρατιώτες ξεκίνησαν, χρησιμοποιώντας drones και πυροβολικό, ενώ η Καμπότζη κατηγορεί την Ταϊλάνδη για παραβίαση συμφωνίας και στρατιωτική προώθηση προς έναν ινδουιστικό ναό στην εστία της διαμάχης.
Βαρέα όπλα και αεροπορικές επιθέσεις φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν εκατέρωθεν. Η Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως καμποτζιανά πυρά προκάλεσαν θανάτους αμάχων και πλήγμα σε νοσοκομείο, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου. Από την άλλη, η Πνομ Πεν ισχυρίζεται πως η Ταϊλάνδη προχώρησε σε αεροπορικά πλήγματα σε καμποτζιανό έδαφος.
Η κρίση αναζωπυρώνει μια παλιά συνοριακή διαμάχη που χρονολογείται από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Καμπότζη. Οι συγκρούσεις γύρω από τον ναό Preah Vihear είχαν οδηγήσει τη δεκαετία του 2000 σε επανειλημμένες εντάσεις. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε αποφανθεί υπέρ της Καμπότζης το 2013, χωρίς όμως να τερματιστεί η αντιπαράθεση.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια ενδέχεται να ενισχύουν την πολεμική ρητορική: στην Καμπότζη, ο πρώην πρωθυπουργός Χουν Σεν, μέσω του διορισμού του γιου του στην πρωθυπουργία, φέρεται να εντείνει τον εθνικισμό, ενώ στην Ταϊλάνδη η πολιτική σύγκρουση μεταξύ της Παετόνγκταρν Σιναουάτρα και του στρατού επιδρά στο σκηνικό.
Σε ρόλο διαμεσολαβητή μπήκε η Μαλαισία, με τον πρωθυπουργό Άνουαρ Ιμπραχίμ να δηλώνει πως θα επικοινωνήσει άμεσα με τις δύο πλευρές ζητώντας αποκλιμάκωση και διάλογο. Η Μαλαισία, ως προεδρεύουσα της ASEAN, επιδιώκει να παίξει πυροσβεστικό ρόλο εντός της περιφερειακής ένωσης στην οποία ανήκουν και οι δύο εμπλεκόμενες χώρες.