Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και πάλι η κυβέρνηση, καθώς νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ επαναφέρουν το ζήτημα στο προσκήνιο. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ύστερα από νέες αποκαλύψεις που φέρνουν στο φως όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο παραμονής του στο υπουργείο.
Το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιουνίου, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha δημοσιοποίησε επιστολή του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδράκου, με αποδέκτη τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία φέρει ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή μία ημέρα μετά την παραίτησή του. Ο Σημανδράκος καταγράφει τις ενστάσεις του σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του.
Σύμφωνα με την επιστολή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τον υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, συνεχάρησαν τον κ. Σημανδράκο στις 27 Οκτωβρίου για την απόφασή του να μπλοκάρει την πληρωμή επιδοτήσεων σε 9.309 ΑΦΜ, οι οποίοι -όπως ισχυρίζεται- δεν πληρούσαν τα κριτήρια καταβολής ενισχύσεων. Από αυτούς, οι 5.586 (63%) προέρχονταν από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης.
Ωστόσο, δύο ημέρες αργότερα, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της επιστολής, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας ζήτησε την παραίτηση του Σημανδράκου, εκ μέρους του Λευτέρη Αυγενάκη, εξαιτίας του παγώματος αυτών των πληρωμών.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης, ερωτηθείς για την επιστολή, δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί για τον κ. Σημανδράκο στη Βουλή.
Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Οι αποκαλύψεις του τηλεοπτικού σταθμού προκάλεσαν νέες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ήταν ενήμερη για την υπόθεση.
Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι καθημερινά εμφανίζονται νέα αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα οποία ερμηνεύουν, όπως υποστηρίζει, την πρεμούρα της κυβέρνησης και τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στους δύο εμπλεκόμενους υπουργούς, κ. Βορίδη και κ. Αυγενάκη.
Αναφέρθηκε στην αποκάλυψη της επιστολής Σημανδράκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, στην οποία, όπως είπε, γίνεται αναφορά σε καταχρήσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω ύποπτων ΑΦΜ, και περιγράφεται η προσπάθεια του ίδιου να επιβάλει κανόνες και ελέγχους.
«Η επιβράβευση του ήταν να του ζητηθεί λίγες ημέρες μετά να παραιτηθεί», ανέφερε, απευθύνοντας ερωτήματα στον πρωθυπουργό:
«Εξακολουθεί να μην έχει ευθύνες ο κ. Αυγενάκης; Εξακολουθεί ο Πρωθυπουργός να δηλώνει άγνοια; Ο Πρωθυπουργός μιλούσε με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας που είχαν θεσμικό ρόλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ; Μιλούσε με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης; Δεν του είχαν εξηγήσει τίποτα ούτε ο ίδιος μετά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν είχε νιώσει την ανάγκη να ενημερωθεί για έναν Οργανισμό που διοχέτευε 3 δισ. ανά έτος;»
Ο κ. Τσουκαλάς κατέληξε λέγοντας πως μοναδική λύση για την κυβέρνηση είναι να στηρίξει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, όπως πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να παραβιάζει το Σύνταγμα, δεν μπορεί να μπαίνει προσωπικά ο Πρωθυπουργός της χώρας εμπόδιο στη Δικαιοσύνη».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημείωσε:
«Ο πρ. πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αποκάλυψε σε επιστολή του πως τον Οκτώβριο του 2023 μείωσε κατά 169 εκ. ευρώ τις επιδοτήσεις σε σχέση με το 2022 διότι μέσω ελέγχων 9.309 αιτούντες δικαιούχοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Λίγα 24ωρα μετά ο Υπουργός Αυγενάκης ζητά την παραίτηση εκείνου και του συνόλου του ΔΣ.
Τυχαίο γεγονός ότι 5.586 από τους αιτούντες αυτούς προέρχονταν από τους 4 νομούς της Κρήτης, όπου εκλέγονταν ο Υπουργός.
Σε αυτούς τους ανθρώπους παρέχει ασυλία ο Μητσοτάκης. Για αυτούς δε βρίσκουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών και καταψηφίζοντας τη πρόταση για Προανακριτική θα τους δώσουν ασυλία.
Ο κ. Μητσοτάκης ή είναι συνένοχος ή εκβιαζόμενος από τους Υπουργούς του. Ό,τι και να ισχύει δε θα έπρεπε να είναι πρωθυπουργός».
Το ΚΚΕ από την πλευρά του ανέφερε: «Η νέα επιστολή, από τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδράκο, προς τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, έρχεται να προστεθεί στα στοιχεία ότι το εγκληματικό κύκλωμα γύρω από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργούσε με υπουργική -τουλάχιστον- κάλυψη.
Συνεπώς, η εμμονή της κυβέρνησης στη σύσταση εξεταστικής και όχι προανακριτικής επιτροπής είναι καραμπινάτη προσπάθεια συγκάλυψης, ώστε να μην διερευνηθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο, όπως περιγράφονται και στην πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ».