Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε την ανάγκη για μια ισχυρή Ελλάδα με αυτόνομη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, σε συνδυασμό με μια συνεκτική και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να διαθέτει ενιαίο σχέδιο ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.
Όπως δήλωσε, «ζούμε σε δύσκολες εποχές, με βαθιές γεωπολιτικές ανακατατάξεις» και για τον λόγο αυτό χρειάζεται επιστροφή στις θεμελιώδεις αξίες των δημοκρατικών κοινωνιών: ειρήνη, διεθνές δίκαιο, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική ευημερία.
Κυπριακό: «Πρέπει να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας»
Ο κ. Φάμελλος επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για προώθηση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, με αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο. Όπως σημείωσε, «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται για πέντε δεκαετίες αυτή η κατάσταση» και χαρακτήρισε τη νέα συζήτηση που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα ως «παράθυρο ευκαιρίας» που πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο την πρόοδο σε σχέση με το Κραν Μοντανά.
Rearm Europe και αμυντική πολιτική
Σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Rearm Europe, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ερωτήματα για τις επιπτώσεις της στις κοινωνικές δαπάνες και την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και για τον ρόλο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε αυτό το πλαίσιο. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει σαφής τοποθέτηση ότι η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων αφορά και τα ελληνικά σύνορα, εγείροντας παράλληλα προβληματισμό για τη θέση της Τουρκίας στη συζήτηση.
Γάζα και παγκόσμια γεωπολιτική
Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πρωτοβουλία για τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα, με την Ελλάδα να αξιοποιεί τον ρόλο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρότεινε, επίσης, τη διοργάνωση διάσκεψης για τη Συρία με τη συμμετοχή χωρών της ΕΕ και της Ανατολικής Μεσογείου.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση των αξιών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κρατών και των πολιτών, εν μέσω της νέας παγκόσμιας πραγματικότητας που διαμορφώνεται, κυρίως μετά τις πολιτικές αλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν μπορούμε να ζούμε σε έναν πλανήτη όπου κυριαρχεί ο νόμος του ισχυρού», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη για πολυμερή συνεργασία και δέσμευση στις αρχές του ΟΗΕ.