Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συμφωνία» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην ίδια ανάρτηση, ο Τραμπ επέκρινε έντονα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις τοποθετήσεις του σχετικά με την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του προκλητικές και βλαπτικές για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.
«Αυτή η δήλωση είναι πολύ επιζήμια για τις Ειρηνευτικές Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», ανέφερε ο Τραμπ, σχολιάζοντας την άρνηση του Ζελένσκι να αναγνωρίσει τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, η Κριμαία έχει χαθεί εδώ και αρκετά χρόνια και δεν αποτελεί πλέον ζήτημα προς συζήτηση.
Ο Τραμπ αναρωτήθηκε γιατί η Ουκρανία δεν υπερασπίστηκε την Κριμαία όταν αυτή πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας πριν από έντεκα χρόνια, χωρίς να υπάρξει στρατιωτική αντίσταση. «Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά αν τη θέλει πίσω, γιατί δεν πολέμησαν για αυτήν πριν από έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα;» έγραψε χαρακτηριστικά στο Truth Social.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον Ουκρανό ηγέτη ότι δυσχεραίνει την εξεύρεση λύσης για τον πόλεμο, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιτύχει μια συμφωνία για την παύση των συγκρούσεων.
«Δηλώσεις προκλητικές, όπως αυτή του Ζελένσκι, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επίλυση αυτού του πολέμου. Δεν έχει τίποτα για να καυχιέται!», υπογράμμισε, θυμίζοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης που είχε μαζί του σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο τον Μάρτιο.
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, απαντώντας σε δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναγνωρίσουν τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας, διεμήνυσε πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ νομικά την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το ουκρανικό Σύνταγμα.
Στο μεταξύ, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο νέος γύρος διαβουλεύσεων ανάμεσα σε εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ευρώπης, αν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τελικά δεν συμμετείχε, ακυρώνοντας την παρουσία του.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έθεσε αυστηρό τελεσίγραφο, κυρίως προς το Κίεβο και δευτερευόντως προς τη Μόσχα, ζητώντας να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία άμεσα, αλλιώς οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διαμεσολαβητική διαδικασία.
«Παρουσιάσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση στους Ρώσους και τους Ουκρανούς και είναι καιρός να την αποδεχθούν ή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Τζέι Ντι Βανς τόνισε επίσης ότι ήρθε η ώρα να παρθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, προτείνοντας να παγώσουν οι εδαφικές γραμμές κοντά στα σημερινά δεδομένα. «Τώρα, φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι οφείλουν και οι δύο να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους που κατέχουν σήμερα», συμπλήρωσε.
Η πρόταση του Αμερικανού αντιπροέδρου για «εδαφικές ανταλλαγές» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Η επιμονή της Ουάσιγκτον σε μια στάση «take it or leave it» ενόχλησε ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Η γαλλική προεδρία τόνισε ότι ο σεβασμός της «εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός αποτελούν αδιαπραγμάτευτες απαιτήσεις». Από τη Βρετανία, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σημείωσε πως η απόφαση για το μέλλον της χώρας ανήκει αποκλειστικά στην Ουκρανία, ενώ υποστήριξε τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για τον τερματισμό της σύγκρουσης.