Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισπεύδει την επιστροφή του στο Κίεβο από τη Νότια Αφρική, μετά τη σφοδρή ρωσική επίθεση με πυραύλους και drones που έπληξε την ουκρανική πρωτεύουσα, προκαλώντας απώλειες και καταστροφές.
Μέσα από ανάρτησή του, συνοδευόμενη από βίντεο που δείχνουν τις προσπάθειες Ουκρανών διασωστών στα συντρίμμια, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός εδώ και 44 ημέρες, η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις. Όπως δήλωσε, «η Ρωσία εξακολουθεί να σκοτώνει τον λαό μας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν σχεδόν 70 πυραύλους, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν βαλλιστικοί, καθώς και περίπου 150 drones, προκαλώντας τον θάνατο εννέα ανθρώπων στο Κίεβο και τραυματισμό περισσότερων από 80 σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, ο κ. Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουκρανία, τονίζοντας πως οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν άμεσα και χωρίς όρους. «Ακυρώνω μέρος του προγράμματος αυτής της επίσκεψης και θα επιστρέψω αμέσως στην Ουκρανία μετά τη συνάντησή μου με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο», σημείωσε.
Η Νότια Αφρική, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχει υιοθετήσει ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο. Μάλιστα, ο πρόεδρος Ραμαφόζα είχε πρόσφατα τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στην οποία επιβεβαίωσαν τις ισχυρές διμερείς σχέσεις και τη δέσμευσή τους για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση.
Στο μεταξύ, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως η Ρωσία εξαπέλυσε συνολικά 215 drones και πυραύλους κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, καταρρίφθηκαν 48 πύραυλοι και 64 drones, ενώ άλλα 68 drones παρεκτράπησαν από την πορεία τους μέσω συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Η επίθεση συνέπεσε χρονικά με δηλώσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ο οποίος υποστήριξε πως βρίσκεται κοντά η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις δηλώσεις του σχετικά με την Κριμαία, προκαλώντας αντιδράσεις.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε τη σταθερή θέση της ουκρανικής κυβέρνησης πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε το Σύνταγμα της Ουκρανίας. Τόνισε επίσης την πεποίθησή του πως οι δυτικοί σύμμαχοι, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα του, σεβόμενοι τις θέσεις της.