Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εντείνει τη στρατηγική πίεσης προς την Ουκρανία, οδηγώντας την ηγεσία του Κιέβου σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, καθώς επιδιώκει να επιβάλει συμφωνία ειρήνης με τη Μόσχα.
Μιλώντας την Τετάρτη, ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να βάλει τέλος στις εχθροπραξίες, αφήνοντας ωστόσο αιχμές ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μια ημέρα αργότερα, ο Τραμπ επανήλθε, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να ασκεί «ισχυρή πίεση» στη Μόσχα για τη λήξη της σύγκρουσης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει μια «σημαντική παραχώρηση», συμφωνώντας να μην καταλάβει το σύνολο της Ουκρανίας, μεταθέτοντας ουσιαστικά την ευθύνη της απόφασης στο Κίεβο.
Με λίγα λόγια, το μήνυμα του Τραμπ προς τον Ζελένσκι ήταν σαφές: τερματίστε τον πόλεμο για να διατηρήσετε την κυριαρχία σας.
«Ασκούμε ισχυρή πίεση στη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, στο Οβάλ Γραφείο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι είδους παραχώρηση είναι έτοιμη να κάνει η Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως «να σταματήσει τον πόλεμο» και διευκρίνισε: «να σταματήσει, ώστε να μην καταλάβει ολόκληρη τη χώρα», χαρακτηρίζοντας την πρόταση αυτή ως «αρκετά μεγάλη παραχώρηση» από την πλευρά της Μόσχας.
Ο Τραμπ υπογράμμισε επίσης ότι «η Ουκρανία πρέπει να θέλει να προχωρήσει σε συμφωνία», με τις δηλώσεις του να προσομοιάζουν με προτάσεις που φαίνεται να εξυπηρετούν τη ρωσική πλευρά, την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας εντείνονται, φτάνοντας στο αποκορύφωμα με τις επιθέσεις της Τετάρτης στο Κίεβο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε στις επιθέσεις αυτές, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του. Σε δημόσια τοποθέτησή του μέσω των κοινωνικών δικτύων, άσκησε κριτική προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας την άμεση παύση των χτυπημάτων.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο. Δεν είναι απαραίτητα και η χρονική στιγμή είναι πολύ κακή. Βλαντίμιρ, σταμάτα! Πέντε χιλιάδες στρατιώτες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα. Ας τελειώνουμε με τη συμφωνία ειρήνης!» έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Truth Social.
Ωστόσο, το παρασκήνιο γύρω από τις διαπραγματεύσεις παραμένει ταραχώδες, με την αποτυχία των συνομιλιών στο Λονδίνο να προκαλεί νέα ένταση. Ο Ζελένσκι απέρριψε τις προτάσεις της Ουάσινγκτον, που ουσιαστικά ισοδυναμούσαν με παραχώρηση του Κιέβου στη Μόσχα, κάτι που ενόχλησε την αμερικανική πλευρά.
Ο Τραμπ, ενισχύοντας την πίεση προς τον Ουκρανό ηγέτη, προειδοποίησε πως παρατείνοντας τη διάρκεια της σύγκρουσης, ρισκάρει να χάσει ολόκληρη τη χώρα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Ζελένσκι παραμένει αμετακίνητος στην άρνησή του να παραδώσει εδάφη, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και την αβέβαιη πορεία της δεύτερης προεδρικής θητείας του Τραμπ, η οποία πλησιάζει τις πρώτες 100 ημέρες χωρίς να έχει επιτευχθεί ο τερματισμός του πολέμου «εντός 24 ωρών», όπως είχε δεσμευθεί.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου συμπύκνωσε το κλίμα των ημερών, δηλώνοντας ότι ο Ζελένσκι κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση, μεταφέροντας την ενόχληση του Αμερικανού προέδρου για την πορεία των συνομιλιών.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν άμεση αντίδραση από τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος απάντησε στις δηλώσεις της Καρολάιν Λέβιτ, εμφανώς εκνευρισμένος.
Παράλληλα, οι φήμες για την τύχη του Ζελένσκι εντείνονται. Ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, μιλώντας στο πρακτορείο TASS, σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικά πιθανά σενάρια για το μέλλον του Ουκρανού προέδρου.
«Μπορώ μόνο να υποθέσω ότι είναι δυνατές κάθε είδους επιλογές όσον αφορά τα σχέδια και τη μοίρα του Ζελένσκι», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει ο Ουκρανός ηγέτης το Κίεβο.
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή γεωπολιτική συγκυρία, η Ουκρανία στρέφει το βλέμμα της στην Ευρώπη, ελπίζοντας σε στήριξη. Κράτη της ηπείρου έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχονται τις εδαφικές απαιτήσεις της Ρωσίας, ωστόσο η στάση του Τραμπ περιορίζει τα περιθώρια ελπίδας για το Κίεβο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται πλέον μπροστά στο δίλημμα να στηρίξουν ανοιχτά τον Ζελένσκι ή να συμβιβαστούν με τη γραμμή της Ουάσινγκτον που οδηγεί σε συνθηκολόγηση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στη νέα, τέταρτη κατά σειρά, συνάντηση που έχει προαναγγελθεί από τον Λευκό Οίκο μέσα στην εβδομάδα, ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και τη ρωσική ηγεσία στη Μόσχα.