Η απόφαση της Ελλάδας να μην υπογράψει τη μετριοπαθή κοινή ανακοίνωση της EEAS για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Παρότι το κείμενο συνυπογράφεται από 24 χώρες —μεταξύ αυτών οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις και περιφερειακοί παίκτες— η Ελλάδα και η Κύπρος απουσιάζουν. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης δεν κινείται σε συγκρουσιακούς τόνους, αλλά ζητά την άμεση επανέναρξη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ελεύθερη δράση για τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς. Τάσσεται, τέλος, υπέρ της λύσης δύο κρατών ως μακροπρόθεσμης διέξοδου για την περιοχή.
Η μη υπογραφή του κειμένου, ωστόσο, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, ιδίως όταν σε παράλληλο χρόνο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δηλώνει πως «δεν μπορεί να ανεχτεί αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή» και ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια».
Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, μέσω κύκλων, είναι ότι το κείμενο της EEAS δεν προήλθε από θεσμικό όργανο της Ε.Ε., αλλά ήταν αποτέλεσμα μεμονωμένης πρωτοβουλίας ομάδας κρατών, και πως η Ελλάδα έχει εκφράσει την ανθρωπιστική της στάση μέσω πράξεων: φιλοξενία τραυματιών από τη Γάζα και πρωτοβουλία σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την ελληνική προεδρία.
Παρά τις εξηγήσεις, η απουσία της υπογραφής έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε:
«Μπροστά στην τραγωδία της εθνοκάθαρσης που εξελίσσεται στη Γάζα, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων υποστηρίζοντας την ολλανδική πρόταση για την έναρξη αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από αυτή τη μεγάλη συμμαχία 17 κρατών μελών, η Ελλάδα ήταν απούσα. Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει δύο λέξεις ούτε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας με τη στάση της. Έχουμε χρέος απέναντι στον ελληνικό λαο να είμαστε πάντα στην όχθη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση οφείλει να καταδικάσει τα ειδεχθή γεγονότα στη Γάζα, στηρίζοντας ενεργά κάθε πρωτοβουλία για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.»