Ο βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, αποδομεί τη θετική εικόνα που επιχειρεί να προβληθεί σχετικά με τη λειτουργία των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων, παραθέτοντας οκτώ περιπτώσεις καταγγελιών για αθέμιτες πρακτικές εις βάρος δανειοληπτών.
Στο επίκεντρο της παρέμβασής του, ο κ. Κόνσολας θέτει δύο ερωτήματα:
- Πόσες είναι οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί εγγράφως για αθέμιτες πρακτικές από τις εταιρείες διαχείρισης και πόσες έχουν εξεταστεί;
- Ποιες και πόσες ποινές έχουν επιβληθεί, ειδικά μετά την ψήφιση του Νόμου 5072/2023;
Αναλυτικά οι καταγγελίες που παραθέτει:
- Αίτηση απορρίφθηκε λόγω εγγυητή με άνοια: Παρά την ιατρική γνωμάτευση για πλήρη ανικανότητα, ζητήθηκε υπογραφή από τον εγγυητή.
- Συνεχής αλλαγή όρων ρύθμισης: Η εταιρεία μεταβάλλει επανειλημμένα τις απαιτήσεις προς τον δανειολήπτη.
- Παράλληλη έκδοση διαταγής πληρωμής: Παρά τη σύμβαση ρύθμισης μέσω του Ν.4738/2020, δανειολήπτης ήρθε αντιμέτωπος με δικαστικά μέτρα.
- Τριπλάσια οφειλή στην πλατφόρμα: Ανάρτηση εξωφρενικού ποσού οφειλής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
- Άρνηση εγγραφής στην πλατφόρμα: Παρά την έκδοση κατασχετηρίου, η εταιρεία υποστήριξε πως δεν υφίσταται οφειλή.
- Πιέσεις σε εκπροσωπούμενο από δικηγόρο: Επανειλημμένες τηλεφωνικές οχλήσεις στον ίδιο τον δανειολήπτη αντί στον εξουσιοδοτημένο νομικό του.
- Απόρριψη χωρίς αντιπρόταση: Η εταιρεία διαχείρισης δεν υπέβαλε εναλλακτική λύση, παρά μόνο αρνήθηκε τη ρύθμιση.
- Αποκλεισμός λόγω εκκαθάρισης: Δανειολήπτες τραπεζών υπό εκκαθάριση δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ο εκκαθαριστής δεν επιτρέπει ρυθμίσεις άνω της πενταετίας.
Η παρέμβαση Κόνσολα, παρότι προέρχεται από βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εκφράζει ενδοπαραταξιακή δυσφορία και αναδεικνύει τις σοβαρές ανεπάρκειες στο πεδίο της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, παρά τις εξαγγελίες περί αποτελεσματικών μηχανισμών και προστασίας των πολιτών.